Секира за колите на дизел, ето каква секира ги чака

  • 01.02.2024 7:42 /
  • 11386 /
  • 0
Секира за колите на дизел, ето каква секира ги чака

Близо половината от автопарка в страната ни е съставен изцяло от дизелови автомобили, сочат данните на КАТ. Страната ни е първа в Евросъюза и по процентен дял на продажбите на този вид новорегистрирани возила за 2023 г. с 16,5% (или 6032 общо). Различни проучвания на пазара пък показват, че близо две трети от служебните автомобили, с които бизнесът у нас оперира, също са на дизел, пише Марица бг.

Европа обаче е категорична - дизелът трябва да слезе от пътищата в ЕС до края на 2035 година, в противен случай страните ги грозят сериозни санкции.

Редица държави вече започнаха поетапно да налагат ограничения за придвижването на подобни автомобили или постепенно да превръщат шофирането на дизелово МПС в неоправдано скъпо начинание. По всичко личи, че и страната ни се готви за подобни стъпки, които ще бъдат регулирани с новия Закон за насърчаване на електрическата мобилност.

Както самото име подсказва - законопроектът, който тепърва ще минава обществено обсъждане, цели да мотивира родните шофьори да купуват повече електромобили.

Въпреки че данните на Асоциацията на вносителите у нас категорично показват, че българинът вече възприема идеята да шофира кола на ток - близо 5 на сто от новите автомобили, продадени през 2023 година, са изцяло електрически (1811 на брой), при това без на практика да има сериозни стимули за покупката на такъв вид превозно средство. 

Оказва се обаче, че стимулите за електромобили често вървят ръка за ръка с допълнителна тежест за дизела,

Подобен подход вече се прилага във Франция, Чехия и Германия.  

 

В българския проект, изготвен от Министерството на иновациите и растежа, е залегнала една основна промяна, която ще засегне близо половината от водачите в страната. Текущата методика, която ползват общините за изчисляване на данък МПС, е известна като двукомпонентна.

Първият компонент е "имуществен" - при него се взимат под внимание годината на производство и мощността на двигателя. Вторият е "екологичен", защото отчита така наречения Евростандарт за изпускани вредни газове, който съответното МПС покрива. С бъдещия Закон за насърчаване на електрическата мобилност ще се обособи трети компонент, съобразен с типа гориво, като именно той ще даде и най-големите разлики спрямо съществуващата методика.

До момента действащият Закон за местните данъци и такси не прави разлика в ставката, с която се облагат бензин и дизел. Това значи, че два идентични автомобила (например със стандарт Евро 3, на възраст 14 години и с едни и същи киловати) плащат равен данък без значение типа гориво, който използват. Проверка показа, че страната ни е последната в ЕС, която ползва подобен приравнен способ за бензин и дизел.

Обобщено можем да кажем, че промените ще бръкнат най-дълбоко в джоба на тези, които карат най-старите автомобили. Към момента законодателят е предвидил покриващите категория Евро 1 и 2 да плащат ставка в рамките на 1.10 до 1.40. С промените двете категории се "разбиват" и Евро 1 ще се облага по коефициент в рамките на 1.40 до 1.80, а Евро 2 - от 1.10 до 1.40. Масово стандарт Евро 2 покриват автомобилите, произведени между 1996 и 2001 година. На практика, това значи увеличение от 25% до 28,5%, но само при бензиновите МПС-та.  

Що се отнася до бензиновите автомобили в Категория 3 - там промяна няма да има и съществуващите граници (от 1.00 до 1.10) се запазват и в проекта на Закона за насърчаване на електрическата мобилност. Промяна ще има единствено за Евро 4, където според действащите разпоредби в момента общините могат да облагат возилата с коефициент в рамките на 0.80 до 1.00, като според новите текстове тук се заковава твърдо 1.00. Евро 5 и 6 остават без промяна и ще се формират на база съществуващите ставки в Закона за местните данъци и такси - 0.60 - 0.80 за Евро 5 и съответно 0.40 - 0.60 за Евро 6 стандарт.  

И докато при бензиновите автомобили скокът изглежда поносим и някак оправдан (на практика, по-скъпо ще плащат само тези, които все още шофират коли, произведени преди 2002 година), то при дизеловите мотори увеличението ще удари сериозно всички - от водачите на 30-годишни трошки до тези, които имат чисто нова кола. Минималната граница за Евро 1 тук скача с близо 64%, като при максималната може да стигне (по преценка на съответната община) до 85 на сто над сегашните нива. При Евро 2 мотор, работещ с дизелово гориво, скокът ще бъде в нива от около 35 на сто както за долната, така и за пределната граница на налога.  

Евро 3 дизел е предвидено да се оскъпи с поне 20% при минимален коефициент, а пределният да се увеличи с до 30%. В подобни рамки ще бъде увеличението и при Евро 4 стандарт. Ако пък шофирате дизелов автомобил, който е категоризиран като Евро 5 - тогава ставката става твърда - 1.00 (колкото законодателят предвижда да бъде и тази за Евро 4 бензин). Дори най-високата категория (Евро 6) ще се оскъпи с между 50% до 33% спрямо сегашните нива (от 0.40 - 0.60 до новите стойности от 0.60 - 0.80).

Скоро старите дизели може да струват на пловдивчани с до 90% повече на година

Последното нововъведение ще засегне класът на хибридите. Към момента те се облагат със ставка, приравнена към категория Евро 6, докато според промените тя ще стане 0 (колкото е и за електромобилите). Целта на това облекчение е да се стимулират водачите, които сега избират да купят нова бензинова кола, да помислят поне за хибридна алтернатива. 

Преди Законът за насърчаване на електрическата мобилност да бъде гласуван в парламента, проектът ще трябва да мине задължителното обществено обсъждане. Въпреки че все още няма твърдо становище относно готвените промени, едно е сигурно - ако те станат факт, дизеловите автомобили ще се превърнат в лукс за бедни - сравнително евтини за купуване, но все по-скъпи с времето.

Бизнесът посреща идеята на нож

Новите идеи на кабинета "Денков-Габриел", въпреки че до голяма степен просто се съобразяват с европейските регламенти и законодателство, към момента тепърва ще бъдат коментирани от професионалните и браншовите организации. Все пак повечето бизнеси, които новият закон ще засегне, изразяват опасения. Повечето фирми, които имат служебни автомобили, избират дизелови версии, а новите ставки значат автоматично по-големи разходи за данъци.

Валентин Краев е мениджър в компания за дистрибуция на бързооборотни стоки в целия регион. По думите му, към момента техният автопарк наброява над 35 леки и лекотоварни автомобили, от тях 33 са дизелови, като общо за тях се плаща над 6400 лева данък на година. С него пресмятаме, че по новите ставки, дори Община Пловдив да избере минималните заложени, то фирмата му ще дава с около 2500 лева повече. Категоричното мнение на мениджъра е, че всяка подобна мярка, която увеличава разходите за бизнеса, трябва да е свързана с предоставяне на алтернатива.

Огромната част от служебните автомобили у нас продължават да са дизелови, показа проверка на “Марица”

Челният опит на компанията с електромобилите засега е по-скоро горчив, споделя Краев. През 2022 година те закупуват два електрически автомобила, които обаче се оказват неефективно решение. "Липсва мрежа от зарядни, а самата технология още е много капризна", категоричен е мениджърът. Друг проблем се оказва и потенциалният пробег, който отговаря на данните от производителя единствено в оптимални условия, като при температури около и под нулата или над 34 градуса се наблюдава отклонение с до една трета по-малко изминати километри с едно зареждане.

Друго сериозно предизвикателство ще се отвори и пред вносителите на автомобили. Към момента в страната ни се продават по около 3500 фабрично нови електромобила (по данни за 2023 година). Ако плануваната ударна електрификация на държавния и общинския автопарк се случи в следващите 2 до 4 години (както ЕС иска), това ще значи, че най-малко 60 хил. автомобила, ползвани от администрацията, ще трябва да бъдат подменени, а за пазар като родния подобно търсене ще изкриви сериозно кривата на предлагане.

Сегашният данък е милостив към старите трошки

За пловдивчани е важно едно - доколко новите промени в данъка за колите ще им бръкне в джоба. На този етап обаче категоричен отговор на този въпрос няма как да има. Първо, защото данък МПС се изчислява индивидуално и често два сходни автомобила на пръв поглед може да се окаже, че покриват съвсем различен екоклас или че една година разлика в датата им на производство ги праща в различна категория спрямо възрастта им.

Освен това промените, залегнали в Закона за насърчаване на електрическата мобилност, дават единствено общи рамки. Това значи, че всяка община сама ще избере точния коефициент, с който ще облага жителите си. Бърза справка показва, че що се отнася до текущия метод, Община Пловдив е избрала по-социално насочена ставка. Задаващите се промени обаче ще наложат коренно да бъде преосмислен този модел, като водещ ще стане принципът "по-големият замърсител плаща повече".

В момента за трите най-замърсяващи категории автомобили - от Евро 1 до Евро 3, местната власт е избрала най-ниската възможна ставка за облагане, която законодателят е предвидил. В голяма част от общините действа именно подобна мярка, която цели да не натоварва излишно с данъчна тежест най-бедните, които обикновено карат най-старите и замърсяващи автомобили. При Евро 4 стандарт и регистрация на колата в Пловдив действащата наредба е предвидила коефициентът да бъде точно в средата между двете пределни стойности (0.90, при граници от 0.80 до 1.00). Евро 5 и 6 пък се облагат с близка до максималната ставка.

Иначе пловдивският автопарк продължава да е предимно от возила на старо. Последните данни от КАТ под тепетата сочат, че близо 80% от всички регистрирани МПС-та в региона през първите 9 месеца на 2023 година са били именно втора ръка. Като абсолютна стойност това значи, че срещу 3033 нови возила (в това число мотори и скутери) по пътищата са тръгнали 16 468 втора ръка.

По отношение на използваното гориво цифрите сочат, че пловдивчани се насочват най-много към коли на дизел. Такива са 965 от новите автомобили, регистрирани в местния КАТ. Колите втора ръка с това гориво пък са 9006. С бензин вървят 736 от новозакупените в областта возила и 5852 от регистрираните втора ръка. За същия период изцяло електрическите МПС-та са съответно 99 стари и 93 нови.

КОМЕНТИРАЙ