Кое е най-доброто масло за кола с голям пробег - синтетично или минерално?

  • 15.11.2023 8:58 /
  • 22834 /
  • 2
Кое е най-доброто масло за кола с голям пробег - синтетично или минерално?

Изборът на моторно масло за употребяван автомобил е важна задача за водача. Надеждната работа и издръжливостта на двигателя зависи от правилния избор.

Днес на рафтовете на магазините има много марки масла, които се различават по състав и свойства. Основните видове са полусинтетични и синтетични масла.

Нека да разберем какви са предимствата и недостатъците на всеки тип и кой е по-добре да изберете за употребяван автомобил.

Полусинтетичните масла съдържат както минерална основа, така и синтетични добавки (до 30-50%). Това е по-технологично напреднал продукт в сравнение с базовото минерално масло.

Полусинтетиката има подобрени експлоатационни характеристики - повишена термично-окислителна стабилност, по-ниска зависимост на вискозитета от температурата, увеличени интервали за смяна.

Това масло е подходящо за двигатели с повече от 100 000 км на километража, тъй като ще помогне да се компенсира износването на двигателя.

Въпреки това, в сравнение със синтетиката, полусинтетиката все още е по-ниска по качество.

Предимства на синтетичните масла за употребявани двигатели

Синтетичните масла се произвеждат на базата на синтетични въглеводороди, без използването на петролни продукти. Качествените им характеристики са значително по-високи от тези на минералните и полусинтетичните масла:

- Висока термична стабилност - маслото запазва свойствата си по-дълго при високи температури

- Отлични нискотемпературни свойства - лесен старт на двигателя при минусови температури

- Висок индекс на вискозитет - стабилен вискозитет в широк диапазон от температури

- Удължен експлоатационен живот - интервалът за смяна се увеличава с 2-3 пъти

- Висок неутрализиращ капацитет - ефективно намалява окисляването на маслото

- Благодарение на това синтетичното масло надеждно предпазва износените повърхности на използваните части на двигателя, осигурява стабилно смазване и почистване при всякаква температура.

Ето защо, за автомобили със значителен пробег, е по-добре да изберете синтетично масло.

Как да определите правилния вискозитет за синтетично масло

В допълнение към вида на базовото масло, трябва да обърнете внимание на степента на вискозитет при избора на моторно масло. Тя е обозначена с две цифри на опаковката, например: 5W-40.

Първото число определя вискозитета при ниски температури (през зимата), второто при високи температури (през лятото). За да изберете подходящия вискозитет на синтетичното масло, трябва да се ръководите от препоръките на производителя в ръководството на автомобила.

Обикновено маслата 5W-30 или 5W-40 са подходящи за бензинови двигатели. За дизелови двигатели - 10W-40. За голям пробег е по-добре да изберете масло с по-висок вискозитет при високи температури (второто число), като 10W-60.

Популярни марки напълно синтетични масла

Следните напълно синтетични моторни масла от известни производители са търсени сред автомобилните ентусиасти:

- Мобил 1

- Шел Хеликс

- Castrol

- Лики Моли

- Мотул. 

Тези масла са разработени в съответствие с модерните технологии и като се вземат предвид изискванията на съвременните двигатели. Те са идеални за превозни средства с голям пробег над 100 000 км, осигурявайки надеждна защита за износен двигател.

Изводи

За да обобщим, безопасно е да се каже, че синтетичните моторни масла са по-подходящи за употребявани автомобили.

В сравнение с полусинтетиката, синтетиката има по-високи експлоатационни свойства и е в състояние надеждно да защити износените двигатели.

Когато избирате конкретна марка синтетично масло, трябва да се ръководите от препоръките на производителя на автомобила и да изберете подходящия клас на вискозитет, като вземете предвид пробега.

Висококачествените напълно синтетични масла от известни марки са най-добрият избор за собствениците на автомобили с голям пробег.

Редовната смяна на маслото е ключът към дълголетието на двигателя Дори най-висококачественото синтетично масло губи свойствата си с течение на времето.

Затова редовната смяна на маслото е предпоставка за поддържане на живота на двигателя с пробег. За синтетика интервалите за подмяна обикновено са 15-20 хиляди км или 1 година експлоатация.

Това е 2-3 пъти повече, отколкото при минералните и полусинтетичните масла. Но все пак замяната не трябва да се забавя, в противен случай маслото ще загуби защитните си свойства.

Как правилно да се излее синтетично масло

При смяна на маслото в употребяван двигател е важно да се спазва технологията и чистотата. Необходимо е да се източи добре използваното масло, да се смени филтъра. Преди да налеете новото синтетично масло, се препоръчва да промиете системата за смазване със специални течности за промиване. Това ще премахне утайките и отлаганията.

По-добре е да излеете самото масло през специален пистолет за пълнене на масло с филтър.

Каква е разликата между синтетика и полусинтетика?

Основната разлика е химичният състав. Синтетичното масло се състои изцяло от синтетични съединения, докато полусинтетичните съдържат минерална основа плюс синтетични добавки. Това определя разликата в производителността.

Синтетиката превъзхожда полусинтетиката по отношение на термичната стабилност, индекса на вискозитета и защитните свойства. Но синтетиката е по-скъпа.

Как синтетичното масло спестява гориво

Поради ниския си коефициент на триене, синтетичното масло намалява загубите от триене в двигателя. Това повишава ефективността му и намалява разхода на гориво.

Според производителите на горива икономията на гориво от използването на синтетика може да достигне 3-5%. За превозни средства с голям пробег, където износването на двигателя е по-високо, ползите от синтетиката ще бъдат още по-забележими.

Синтетиката може да удължи живота на двигателя

Високоефективните характеристики на синтетичните масла не само осигуряват по-добра защита, но и удължават живота на двигателя с голям пробег. Стабилният вискозитет и повишената неутрализираща способност предотвратяват преждевременното износване на частите.

Това означава, че двигателят ще издържи по-дълго преди основен ремонт. Така че инвестицията в синтетика ще се изплати стократно.

Как да разберете кога е време да смените маслото си

Дори висококачественото синтетично масло губи свойствата си с течение на времето. Ето защо е важно да се определи навреме необходимостта от следващата смяна на маслото в двигателя.

Признаци за това са повишеният разход на масло, намаленото налягане на маслото, появата на шум, когато двигателят работи, и трудното стартиране през студения сезон.

Как да удължим живота на синтетичното масло

За да извлечете максимума от потенциала на скъпото синтетично масло, трябва да наблюдавате състоянието му. Редовно проверявайте нивото на маслото, предотвратявайте прегряването на двигателя и използвайте висококачествен маслен филтър. Това ще запази ефективността на маслото за дълго време.

Струва ли си да смесвате синтетика с минерално масло?

Някои шофьори добавят евтино минерално масло към двигателя, когато наливат синтетика, за да спестят пари. Експертите обаче не препоръчват това.

Смесването на различни видове масла води до влошаване на свойствата на синтетиката и намаляване на защитата на двигателя.

Коя синтетика да изберете за стар двигател

За износен двигател с голям пробег е по-добре да изберете първокласни синтетични масла от водещи производители.

Те ще осигурят максимална защита при повишени температури и натоварвания.

Трябва ли да промия двигателя, преди да излея синтетика?

Преди да преминете към синтетично масло, се препоръчва да промиете системата за смазване със специални течности за промиване. Това ще премахне отлаганията и ще удължи живота на новото масло. Не забравяйте да смените масления филтър.

Правила за съхранение на синтетично масло

За да се запазят свойствата на синтетичното масло, е важно да се спазват правилата за неговото съхранение:

- Да се съхранява в плътно затворен контейнер, далеч от влага и пряка слънчева светлина

- Оптимална температура на съхранение от -20 до +30°C

- Не съхранявайте масло в близост до отоплителни уреди

- Да се съхранява на място, недостъпно за деца

- Редовно проверявайте херметичността на опаковката

- Правилното съхранение ще ви позволи да запазите всички полезни свойства на синтетиката в продължение на много години, което е особено важно за автомобили с голям пробег.

Предимства на синтетиката през зимата

През зимата синтетичното масло показва най-добрите си качества. Благодарение на отличната си течливост при ниски температури, синтетиката осигурява лесно стартиране на двигателя, дори при тежки студове.

Това важи особено за превозни средства с голям пробег, където износването на частите е по-високо.

Предимства на синтетиката през лятото

Високата термична стабилност е друго важно предимство на синтетичните масла. През лятото, при високи температури на двигателя, синтетиката надеждно запазва свойствата си и предотвратява окисляването на маслото.

Синтетика за различни видове двигатели

Съвременните синтетични масла са подходящи за бензинови, дизелови и газови двигатели. Произвеждат се специални разработки за двигатели с турбокомпресор и висока производителност. Така че можете да изберете правилната синтетика за всяка кола.

Как да тълкуваме синтетичното етикетиране

На опаковката на синтетичните масла можете да видите обозначенията API SN или ILSAC GF-5. Това означава, че маслото отговаря на най-новите индустриални стандарти и надвишава предишните спецификации по отношение на производителността.

Синтетика в различни климатични зони

Благодарение на стабилността си в широк диапазон от температури, синтетичните масла са еднакво ефективни както в сурови зими, така и в горещи тропически лета. Това е важен фактор при избора на петрол за региони с контрастен климат.

Перспективи за развитие на синтетични масла

Водещите производители продължават да разработват иновативни формулировки и добавки за синтетични масла. Това дава възможност да се подобри тяхната производителност и да се адаптират към новите видове двигатели.

Потенциалът на синтетиката далеч не е изчерпан.

Синтетика с добавки против износване

Съвременните синтетични масла съдържат специални добавки против износване на базата на сяра, фосфор, цинк или молибден. Тези вещества образуват защитен филм върху триещите се повърхности, което предотвратява директния контакт на металите и преждевременното износване.

Синтетика с добавки против запеняване

Антипенителните добавки предотвратяват образуването на устойчива пяна по време на работа с маслото, което е важно при високи температури и обороти на двигателя. Пяната влошава смазочните свойства на маслото.

Избор на вискозитет на синтетика за дизели

За дизеловите двигатели обикновено се препоръчват по-вискозни синтетични масла, отколкото при бензиновите двигатели. Например, 10W-40 или 15W-40. Това се дължи на по-високите температури и напрежения при горенето на дизелово гориво.

Синтетика и турбина 

Съвременните двигатели с турбокомпресор и компресор създават увеличени топлинни и механични натоварвания върху маслото. Това е мястото, където синтетиката, с нейната висока стабилност, е особено изгодна.

Гаранционни ограничения на производителя

Някои автомобилни производители ограничават използването на синтетични масла по време на гаранционния период, препоръчвайки оригинални полусинтетични. Но след края на гаранцията можете спокойно да преминете към синтетика.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Arno
    15.11.2023 12:47
    Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук:----- https://mub.me/medik
  • 123
    17.11.2023 10:00
    Ако двигателят е над 250 000км и гори по литър масло на 2000км (което му се дава като допустимо от техническите данни), доливай по кило за 25лв на 1500км или избери 15W40 и доливай кило за 5лв на 2000км. Така или иначе агрегатът е в края на живота си. От такива статии богатеят търговците на масла!