Експерт посочи 5 ободряващи напитки по време на дълъг път с кола

  • 22.08.2023 8:03 /
  • 7912 /
  • 0
Експерт посочи 5 ободряващи напитки по време на дълъг път с кола

Монотонното шофиране притъпява вниманието на всеки шофьор. Затова сега ще изясним какво трябва да пиете, за да имате достатъчно енергия дори при пътуване от Монтана до Бургас. Спойлер: кафето по време на шофиране е лоша идея.

Съставихме списък с 5 популярни напитки, които шофьорите използват, за да останат будни по време на дълго пътуване, а след това, заедно със специалист, разбрахме каква е тяхната вреда и полза за тялото. Резултатите със сигурност ще ви изненадат.

кафе

Енергия:****

Полза:***

Достъпност на пътя:*****

Това може би е първото нещо, което ни идва на ум, за да се ободрим. От рубриката "очевидни факти": кафето съдържа кофеин. Това психоактивно вещество кара сърцето да бие по-бързо, причинявайки вазоконстрикция и повишено кръвно налягане.

Поради това усещате прилив на сила. Изглежда, че сега можете да карате повече от сто километра, но не всичко е толкова просто. Може би сте чували за "ефекта на тридесетия километър"? На шофьорът, който е изпил чаша кафе, след 25 минути (или около 30 км) започва да му се спи много.

Това е така, защото от първите глътки той е под въздействието на ободряващия кофеин. Но след половин час влиза в действие теоброминът - вещество с точно обратен ефект.

Обикновената негазирана вода ще помогне за намаляване на теоброминовия стадий. Ето защо в някои заведения тя се сервира заедно с чашата кафе. Но също така е безполезно, ако кафето, което пиете, е инстантно. 

То практически не съдържа кофеин, твърд теобромин. По-добре да пиете кафе на зърна. Също така имайте предвид, че капучино, лате, раф и други кафе напитки имат релаксиращ ефект, тъй като съдържат мляко. След тях ще бъде трудно да се концентрирате зад волана.

Изводът: класическият начин за ободряване има много неприятен страничен ефект. Но ако решите да се заредите с кафе, пийте кафе на зърна без никакви добавки.

Експертно мнение:

- Кафето трябва да се консумира умерено. Напитката има стимулиращ ефект върху нервната система и човек се чувства по-бодър. С него обаче не трябва да се злоупотребява. Нормалната дневна доза за здрав човек е 400 мг. При постоянно превишаване се развива пристрастяване. Освен това се появяват странични ефекти: безпокойство, безсъние, лошо храносмилане, замаяност, раздразнителност, загуба на сила.

Чай

Енергия:*****

Полза:*****

Достъпност на пътя:*****

Кафето и чаят са едни от най-популярните напитки у нас. По своите тонизиращи и ободряващи свойства чаят не отстъпва по нищо на кафето, но ефектът му върху организма е много по-мек. Черният чай е най-добрият начин да презаредите батериите си – той съдържа кофеин, но без вече споменатия по-горе теобромин.

Малък лайфхак: колкото по-гореща е водата за варене, толкова по-висока е концентрацията на кофеин в чая. Искате ли напитката да е максимално „заредена“? - оставете да се свари добре, поне 3-5 минути.

Препоръчителната консумация на чай е 4-6 чаши на ден, при условие, че нямате здравословни проблеми. Не трябва да злоупотребявате с билковата напитка, тъй като любителите на чай страдат от кофеинова зависимост не по-малко от любителите на кафето. Проявява се като главоболие

Извод: полезен, достъпен и по-мек начин за ободряване в сравнение с кафето. Но и тук е необходимо чувство за мярка, за да не изпаднете в зависимост.

Енергийна напитка

Енергия:**

Полза:**

Достъпност на пътя:****

Това е друг доста популярен начин да се събудите, ако започнете да клюмвате зад волана. Съставът на енергийните напитки съдържа кофеин, захар, таурин и различни добавки, които „подсилват“ нервната система.

През годините маркетолозите са ни научили, че подобни напитки дават енергия и буквално ни вдъхновяват преди важно събитие. Всъщност това е само илюзия: енергийните напитки не ни зареждат с енергия.

Те потискат чувството на умора, а това са различни неща.

Благодарение на химикалите в състава на енергийните напитки, мозъкът не получава сигнал за умора навреме. В резултат се чувстваме бодри и пълни с енергия, но за кратко – ефектът е достатъчен максимум за час.

Освен това умората и сънливостта могат рязко да се появят и тогава вече има сериозен риск от злополуки. При редовната употреба на енергийни напитки "страничните ефекти" са още по-лоши: смущения в работата на сърцето, депресия,

Освен това енергийните напитки са с високо съдържание на захар. Ако на чаша кафе обикновено се слагат една или две лъжици, то в енергийната напитка те ще бъдат 7-14. По този начин при честа употреба се увеличава рискът от развитие на затлъстяване и диабет, а също така има отрицателен ефект върху зъбния емайл.

Извод: Като еднократна мярка енергийните напитки са приемливи, но по-добре за кратки разстояния. Но за дълги пътувания е по-добре шофьорите да изберат различен начин за събуждане.

Не превръщайте употребата на енергийни напитки в навик - имайте милост към вашето тяло.

Експертно мнение:

- Трябва да се разбере, че такива напитки не дават енергия отвън, те изразходват вътрешни ресурси , следователно, когато действието премине, силите стават по-малко.

Ако не сте много активни в спорта и смятате, че организмът може сам да се справи с натоварванията, не трябва да пиете енергийни напитки. Ако не упражнявате абсолютно никаква физическа активност – още повече. Такава злоупотреба може да доведе до зависимост от стимуланти. Освен това могат да се появят нежелани реакции: безсъние, високо кръвно налягане, тревожност, гадене и др.

Комбуча

Енергия*****

Полза:*****

Достъпност на пътя:***

Газираният ферментирал чай отново е на върха на популярността. Струва ли си обаче да плащате една камара пари за цветна бутилка с корейски букви и надпис "Комбуча" или е по-добре да си направите напитката сами - решавате вие. Тя обаче наистина е полезна.

Комбуча е богата на витамини от група В, антиоксиданти и пробиотици. Освен това на Комбуча се приписва доста мощен тонизиращ ефект, който се постига благодарение на съдържанието на L-теанин. Тази аминокиселина намалява въздействието на стреса върху тялото, повишава концентрацията и скоростта на мисълта.

За разлика от повечето ободряващи напитки, Комбуча не предизвиква нервно превъзбуждане. Човекът се чувства едновременно енергичен и спокоен.

Извод: здравословна напитка, която тонизира организма и не натоварва нервната система. Цената в магазините обаче често хапе - по-евтино е да си я направите сами.

Вода с лимон

Енергия:*****

Полза:*****

Достъпност на пътя:*****

Знаете ли, че две супени лъжици лимонов сок съдържат половината от дневната нужда на човек от витамин С, който укрепва имунната система, предпазва тялото от вируси и бактерии и премахва токсините?

А най-лесният начин да си го набавите е като си купите лимон и го нарежете на резенчета в чаша вода. Благодарение на съдържанието на калий в лимона, приемането на вода с лимон подобрява мозъчната функция и нормализира състоянието на централната нервна система.

Така че киселата вода е чудесна алтернатива на сутрешното кафе. Експертите препоръчват да пиете вода с лимон всеки ден, но не повече от 3 чаши на ден.

Превишаването на нормата заплашва с изтъняване на зъбния емайл и стомашни проблеми. За да сведете до минимум рисковете, препоръчително е да пиете напитката през сламка и след това да изплакнете устата си с обикновена вода.

И не забравяйте, че аскорбиновата киселина в лимона има диуретичен ефект, което може да бъде неприятна изненада при дълъг път.

Извод: истинска витаминозна бомба или най-лесният начин да презаредите батериите – както искате. При спазване на редица предпазни мерки тялото ще каже „благодаря“ и бюджетът няма да пострада.

Кой е най-добрият начин за съхранение на напитки в движение?

Способността да съхранявате правилно напитките на пътя е полезно умение, което ще ви позволи не само да държите любимата си напитка винаги под ръка, но и да спестите много пари.

Достатъчно е да си припомним колко струва същото кафе или чай в крайпътните бензиностанции. По-добре е да харчите пари за висококачествени контейнери за съхранение само веднъж.

Не забравяйте, че пластмасовите бутилки за вода не са най-добрият вариант за съхранение на напитки, тъй като са склонни да се деформират бързо и е неудобно да се пие от такава бутилка. Освен това течността в пластмасата се загрява бързо в горещ ден.

За студена вода е напълно възможно да използвате алуминиев съд. Друг вариант са фласките, меки или твърди. Твърдите могат да бъдат направени от пластмаса или метал. Ако предпочитате пластмаса, тогава е по-добре да изберете качествена. Такава фласка би струвала повече, но ще издържи по-дълго.

За топли напитки трябва да изберете термос с двойни стени, между които в идеалния случай има вакуум, със стъклена или стоманена фласка. Стъклото задържа топлината добре, но такива термоси са много чупливи и могат да се повредят по пътя. Стоманената има малко по-лоши топлоспестяващи свойства, но е по-издръжлива.

Ако имате керамична чаша, най-добре е веднага веднага да се откажете от нея - такъв контейнер много лесно се разлива по пътя. Затова е по-добре да го оставите за използване у дома или в офиса.

Какво точно не трябва да пиете, докато шофирате?

Каква напитка да изберете, за да презаредите батериите си, всеки решава сам. Много зависи от вашите предпочитания и характеристики на тялото. Основното нещо е да запомните, че водачът е преди всичко човек, който управлява средство с повишена опасност и на него е възложена доста голяма отговорност.

Така че прочетете внимателно съставките на етикета, преди да пиете. Само естествените съставки и приятния  вкус ще ви ободрят по пътя и няма да се стигне до среща с инспектори на КАТ и предложение за „духане“ .

Експертно мнение:

- Преди да седнете зад волана, не трябва да пиете ферментирали напитки в големи количества. Те съдържат малка доза етилов алкохол, което може да доведе до повишаване на ppm в кръвта. Сред тези напитки са, например, кумис и кефир. След като ги консумирате, трябва да изчакате около половин час, преди да потеглите на път.

Също така е по-добре да не пиете престояли, леко ферментирали сокове - освен отделянето на етилов алкохол, те могат да имат и отрицателен ефект върху червата. И се въздържайте от пиене на безалкохолна бира - в края на краищата в нея има малко количество алкохол (приблизително същото като в кваса).

Трябва да се внимава със сиропите за кашлица и алкохолните билкови тинктури. Те обикновено съдържат голямо количество етилов алкохол и влияят на скоростта на реакцията.

КОМЕНТИРАЙ