5 смъртоносни грешки при нощното шофиране

  • 19.12.2018 10:00 /
  • 73458 /
  • 4
5 смъртоносни грешки при нощното шофиране

Фактът, че нощното шофиране има свои специфики, е известен на всеки зад волана - поне на теория. На практика обаче повечето шофьори се движат и денем, и нощем по един и същ начин. Този стил на шофиране може да бъде фатален.

Дори незначителните дреболии, за които никой не обръща внимание през деня, могат да станат критични през нощта.

Една от най-честите грешки през нощта е да се пренебрегва чистотата на фаровете и предното стъкло. В града, където уличното осветление дава възможност да се вижда надалеч дори и в тъмното, идеалната чистота на фаровете и спирачните светлини не е толкова наложително. Но в извънградски условия, особено при влажно и дъждовно време, те бързо се замърсяват и това създава предпоставки за тежки ПТП. А просто трябва да избърсвате фаровете с кърпа от време на време.

Предното стъкло е важно да бъде почистено еднакво добре и отвън и отвътре. Отвън може с чистачките. Най-коварното замърсяване обаче е отвътре, където то се покрива с прозрачно през деня фолио. То започва да играе своята коварна роля през нощта, когато светлината на отсрещните автомобили попаднат върху предното стъкло, а замърсяването по вътрешната му страна сякаш спуска мъглива пелена пред очите на шофьора.  

Сериозна грешка при нощното шофиране е да се взимат остри завои на висока скорост. Това е така защото фаровете светят по права линия и осветяват завоя най-накрая. А ако там има закъсала кола, паднал камък, дълбока дупка и какво ли не още, шофьорът просто няма да има време да реагира.  Ето защо, преди остър завой трябва да се намали сериозно скоростта и да сте готови за аварийно спиране. 

Смъртоносна грешка на водача на лек автомобил е да се движи нощем по магистрала или многолентов път от дясната страна на голям камион.  Повечето шофьори на камиони имат големи проблеми с обзора на тази зони или са просто невнимателни и ако тръгнат да се престрояват вдясно резултат за движещата се там лека кола обикновено е фатален.

Голяма опасност при нощното шофиране е заслепяването от фаровете на отсрещните автомобили. Голяма грешка е да се опитате непрекъснато да пробивате с поглед този блясък. Опитни водача съветват да се прави нещо различно.

Ако насрещният поток автомобили е непрекъснат и няма край на заслепяването е най-добре да се прикриете зад голям камион и да карате плътно вдясно. Така огромната му каросерия ще ви скрие от насрещното заслепяване. И също толкова важно - в случай на катастрофа първият най-страшен удар ще поеме камионът.

Дългите светлини на отсрещните автомобили са особено неприятни, когато излизате на връхната точка на пътя след участък на изкачване. За да избегнете ксеноновото заслепяване в такива моменти, трябва да отместите погледа си вдясно, да присвиете клепачи и да намалите скоростта./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • илияан
    21.12.2018 8:41
    незнам кои е писал статията но явно не шофира много
  • Профи
    21.12.2018 9:56
    По голяма глупост не бях чел този който р писал статията май няма книжка
  • СТАТИЯТА Я ПИСАХ ДА ИЗКАРАМ НЯКОЙ ЛЕВ
    25.12.2018 3:04
    КВО ДА ПРАИШ ?
  • съгласен
    08.01.2019 13:58
    Безполезна статия. Ако насреща ви идва кола на дълги светлини, не гледайте в нея, а следете дясната линия, очертаваща края на лентата или пътното платно.