Краштестове на суперколи: Милиони долари се превръщат в скрап за секунди (ВИДЕО)

  • 10.09.2018 8:25 /
  • 1465 /
  • 0
Краштестове на суперколи: Милиони долари се превръщат в скрап за секунди (ВИДЕО)

Суперавтомобил? На парчета? Естествено, иначе няма да бъде сертифициран. За да се озове на пътя, всеки автомобил трябва да отговаря на редица условия: да е умерено тих, екологичен, а основното... безопасен. Без изключения. Затова чрез краштестовете преминават дори екзотиките като Pagani Huayra или Bugatti Veyron. Как това изглежда? Ужасно и прекрасно едновременно. 

Pagani Huayra

Създавайки модела Huayra, Хорацио Пагани първоначално е планирал моделът да излезе на американския пазар, който бе затворен за модела Zonda. А това означавало, че сглобяваната ръчно с мощност от 730 конски сили Huayra трябвало да премине цяла редица от сурови изпитания - програмата на краштестовете в САЩ е известна като една от най-взискателните в света. 

Поради това, че преотстъпването за разрушаване на няколко коли с цена от няколко милиона долара всяка, е скъпо удоволствие дори и за Pagani, в краштестовете е участвало само едно шаси, което е издържало над 20 теста. Иновативният въглеродно-титанов композитен материал, създаден от Pagani, нагледно доказал своята ефективност. 

Mercedes SLS

Бидейки екзотична и доста скъпа стока, SLS никога няма да престане да бъде истински "Мерцедес" във всичко. Затова той е бил снабден с едва ли не всичките системи за сигурност, налични в Mercedes към онзи момент, и достойно се представя на вътрешнозаводските краштестове. 

Например, при челен удар при скорост от 60 километра в час клетката на салона остава недеформирана, а при обръщане на суперколата по таван, сработват пиропатрони, които откачат вратите и помагат на пътниците да напуснат салона. На видеото е представен прототипът на  SLS, който, впрочем, почти по нищо не се отличава от серийната версия. 

Lamborghini Murcielago

 

Murcielago е първото Lamborghini, в чието създаване е участвала и компанията Audi, затова въпросът с безопасността бе доста важен. В хода на заводските краштестове структурата на автомобила се е държала отлично: предната част гаси удар със 60 километра в час достатъчно ефективно, за да се избегнат повреди в пътническия отсек. 

Koenigsegg Regera

Както и Pagani Huayra, Regera от самото начало е била проектирана за целия световен пазар. Но да се разбиват няколко от тези коли, чиято цена е малко под два милиона евро всяка, е небивал разкош, затова Кристиан фон Кьонигсег и неговите служители използвали само едно шаси, ремонтирайки го за всеки отделен тест.  

Тази кола впоследствие е била използвана в изпитанията за издържливост, по време на които тя е била шофирана по пътища, които, Regera, най-вероятно, никога повече няма да види. Отчитайки, че всичките екземпляри с хибридния двигател с мощност от 1500 конски сили вече са разпродадени из всички краища на света, може да се смята, че колата по време на краштестовете се е държала като отличник. 

Bugatti Veyron

Най-вероятно, една от основните причини, поради която компанията Bugatti така и не успя да излезе на печалба при продажбата на Veyron не излишното разточителство по време на краштестовете - през периода 2002 - 2005 година Bugatti разби най-малко три прототипа на хиперколата Veyron, всеки от които струваше поне по милион и половина долара. 

Затова пък клиентите могат да са уверени, че някога най-бързият автомобил в света отговаря на европейските изисквания за безопасност както и на американските стандарти NHTSA и IIHS. 

McLaren F1

Да, и той също е бил мачкан. При това много пъти и от всички страни. Разработеният от Гордън Мари хиперавтомобил бе максимално олекотен за сметка на АБС-а, хидроусилвателя и други благинки, но все пак се оказа достатъчно здрав, за да може едно шаси да стигне за всичките краштестове в европейския цикъл. Изпитанията са проведени в началото на 90-те години на миналия век в тестовия център  MIRA.

По думите на очевидци, след края на програмата на останките на McLaren F1 е било дори болезнено да се гледа. Но все пак си е струвало усилията - иначе кой знае какво щеше да се случи с Роуън Аткинсън, който вече няколко пъти катастрофира със своя  F1.

Marussia B1

Може дълго са се спори за това, какво е била Marussia и дали въобще е била, но към създаването ѝ инженерите са се отнесли доста сериозно - първите краштестове (без манекени и въздушни възглавници) колата е издържала достойно. 

Други изпитания на колата за здравина така и не са били правени - по разбираеми причини. 

КОМЕНТИРАЙ