Защо не трябва да правим икономии от маслото на колата: 6 големи заблуди

  • 30.11.2022 9:25 /
  • 7609 /
  • 0
Защо не трябва да правим икономии от маслото на колата: 6 големи заблуди

Подобни грешки, често водят до повреда на двигателя и скъпи ремонти. Макар, че да бъдат избегнати съвсем не е  трудно.  

1 Пътувам рядко, затова сменям маслото веднъж на няколко години. 

От една страна маслото действително работи малко, затова то може да бъде сменяно не чак толкова често. 

Но след наливането му в мотора то започва да се окислява доста по-бързо, отколкото при съхраняването му в запечатаната бутилка, обемът на кислорода в която е ограничен. 

Двигателят ще стартира и с масло на пет години, но неговите характеристики силно ще се отличава от зададените от производителя. 

2 Не наливам повече от минимума 

Дори ако нивото на маслото се намира на минималната отметка, може да се пътува. Но маслото при такива условия работи доста по-тежко, отколкото при нормално ниво, защото се увеличава така наречената кратност на неговата обмяна. 

Грубо казано, понеже маслото е малко, то едни и същи частици работят по-интензивно. Съответно, то по-бързо старее и по-рано губи своите свойства. 

3 Избирам по-евтино масло

Колкото по-висока е експлоатационната категория на маслото по API, толкова по-скъпо е то. И мнозина си мислят: за какво да наливам скъпо струващо масло SP, щом още вчера за най-добри масла се смятаха SN или SM?

Характеристиките на маслата от категорията SP се състоят в това, че те на практика не оставят нагари по буталата, клапаните и стените на камерата за изгаряне. 

Това пречи за появата на ефекта LSPI в двигателите с директни впръскване - преждевременно възпламеняване на горивната смес на малки обороти, което може да доведе до разрушаване на буталата. А също така намалява и вероятността за детонации. 

При това съставът на тези базови масла позволява да се поддържа минимален вискозитет за ефективно отвеждане на топлината от с малки сечения на дренажните канали. 

Маслата от категорията SP са създавани за трубомотори с директно впръскване, в които по-стари масла биха създали гореописания нежелан ефект. 

За останалите двигатели тези масла наистина не са необходими. В тях може да се слагат и по-евтини масла. И това дори е разумна икономия. Още повече, ако сменяте маслото по-често от препоръчаното. 

4. Сменят точно според предписанията

Както изглежда, именно така трябва да се държи собственика на автомобила. Но инструкциите обаче се пишат с оглед на средностатистическите условия за експлоатация. Освен това, много производители на автомобили посочват доста солидни интервали за смяна на маслото, за да изглеждат печеливши спрямо конкурентите.

Ако автомобилът се движи с умерено темпо по празен път, да се занижава интервала за смяна на маслото няма смисъл. Но ако всеки ден се бутва в градските задръствания, по-ранната смяна на маслото е почти задължителна. Все пак изминатите километри са скромни, но в моточасове работата е солидна. 

При такъв режим на експлоатация маслото е желателно да се сменя на всеки 7-8 хиляди километра.  

5 Запасявам се с масло 

Старите продукти може да се използват за по-старите двигател, които доизживяват живота си. Все пак с времето работните им характеристики започват да се влошават. Затова пък новите коли изискват изначално масла с по-висока категория на качеството по API. Не е необходимо в съвременния двигател да се налива масло от миналия век, това ще навреди на мотора. 

6 Наливам масло с по-голям вискозитет макар и да е препоръчан 0W-20 

Повечето съвременни мотори имат компактна конструкция с тесни канали за маслото, разчитани именно на нисковискозитетните масла от типа 0W-20.

Продуктите с по-висок вискозитет просто може да заседнат в тях. Освен това, маслата с нисък вискозитет имат още един плюс - те помагат да се намали разхода на гориво.  

КОМЕНТИРАЙ