Защо барабанните спирачки са по-добри от дисковите

 • 11.07.2020 9:50 /
 • 3702 /
 • 4
Защо барабанните спирачки са по-добри от дисковите

Сред шофьорите има силно мнение, че барабанните спирачки са неефективни и по-нискокачествени от дисковите. Това обаче не е точно така.

Сега на много съвременни автомобили, особено на бюджетните, предните спирачки са дискови, но за задните се използват барабанни механизми. Това беше причината за спекулациите, според които производителите спестяват. Наистина барабанните спирачки са по-евтини от дисковите, но инсталирането им на задната ос не е свързано с опит за поддържане на бюджет.

„Барабаните" имат редица предимства:

НАДЕЖДНОСТ
Дизайнът на барабанните спирачки е толкова прост и добре обмислен, че те не са се променили от изминалия век. А простотата е ключът към надеждността.

Трябва ли да се смазват болтовете на колелата на колите и какво е мнението на производителите

ТРАЙНОСТ
По дебелина работната част на барабана надвишава диска, а подложките се износват по-бавно. Следователно подобни механизми ще издържат много по-дълго.

ЕФЕКТИВНОСТ
Затворената структура, поради диаметъра и ширината на барабана, прави възможно увеличаването на площта на триене. Тоест, такива механизми могат да развият дори по-голяма спирачна сила от дисковите. Това ви позволява ефективно да намалите скоростта на тежките превозни средства, например пикапи, камиони или автобуси.

Как правилно да се затегне запалителната свещ на колата, за да се намали разхода

ЗАЩИТА ОТ МРЪСОТИЯ
„Барабаните“ са по-добре защитени от полепване на вода и мръсотия върху работната повърхност . А компонентите на механизма, като хидравлични цилиндри, пружини, спирачни накладки и разделителни пръти, са разположени вътре. Това означава, че те също не лепят мръсотия. Това прави барабанните спирачки идеални за тежки условия.

ПРОСТОТА НА РЕМОНТ
Барабанните спирачки са подобие на механизма за ръчна спирачка, което значително улеснява ремонта и поддръжката на автомобила. Но за да поставят дискови спирачки на задния мост, се изисква много повече. В резултат на това се появяват сложни конструкции на спирачните механизми, които са скъпи за поддръжка и краткотрайни.

/auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Аврам
  11.07.2020 21:39
  По големи глупости не можахте да напишете по добре тази статия я изтрийте да не ви се смеят средно грамотните хора
 • Пешо
  11.07.2020 22:18
  Глупости на таркалета
 • Четящият
  12.07.2020 1:14
  Абе, вие четете ли какво пишете? Най-обикновена редакция....? Гугъл транслейт безсмислици...
 • hel
  13.07.2020 8:27
  Да!!! Статията определено е голяма лъжа!!!