Защо автомобилите с безключово запалване се крадат по-лесно

  • 25.12.2018 12:29 /
  • 7947 /
  • 0
Защо автомобилите с безключово запалване се крадат по-лесно

Автомобилите с безключово запалване се крадат по-лесно от автомобилите с ключ, твърдят експерти. 

Наскоро специалисти от ADAC (бел.ред. – Allgemeiner Deutscher Automobil-Club е най-големият клуб на автомобилисти в Германия със седалище в Мюнхен) са провели специализирано проучване за кражбите на автомобили с безключово отключване и запалване върху най-популярните марки коли. 

Повод за тестовете са станали зачестилите в медиите съобщения за посегателства на всякакви возила с безключово запалване. В края на миналото лято 80 безключови автомобили са били откраднати само в немската област Офенбах Ханау. Няколко дни след това пък 30 автомобила „Мазда” са били похитени  и това бе потвърдено официално от фирмата производител.

Никога не пълнете резервоара до дупка - митове и опасности

Проучване на швейцарския технически университет, проведено още през 2011 г., също доказва, че само за няколко секунди крадците са в състояние да отворят безключовите автомобили.

За да установят как става това немските инженери са използвали едно не особено сложно устройство – безжичен удължител, с който супер лесно са отворили и запалили над 30 модела автомобили.

Лампичката за горивото свети, колко километра може да изминете още (ТАБЛИЦА ПО МАРКИ И МОДЕЛИ)

Специалистите от ADAC сега стигат още по-далеч в проучванията си. Те са констатирали, че апашите безпроблемно могат да си поръчат и закупят от интернет система за отваряне и за запалване на автомобили без ключ. Цената на едно такова устройство се търгува на цени между 15 000 и 35 000 евро за различните брандове.

Какво е това чудо, което може да надхитря системите за защита на скъпи автомобили от всякакви марки, в които освен милиони евро са вложени и усилията на стотици инженери от автомобилната индустрия?

Най-честите повреди по колата през зимата

Чисто и просто става дума за удължител, който разширява безжичния обхват и връзката между автомобила и ключа. Така, докато злощастният собственик си почива вкъщи или да пие кафе навън, може да остане без лъскавото си возило.

Собствениците на изчезнали автомобили с безключово запалване могат да станат двойни жертви, предупреждават още от ADAC. Ако полицията открие откраднатия автомобил, то тя  може да не установи следи от чужда намеса и доказателства, че това возило е било обект на посегателство от апаши. В подобен случай стопанинът на колата е застрашен да бъде заподозрян и дори обвинен в манипулации с цел застрахователна измама.

5 грешки при стартирането на двигателя през зимата

Специалистите от германския автомобилен клуб апелират към производителите на автомобили да проявяват систематични грижи за защита на електронната система на автомобилите, както например това става в Ай Ти индустрията. ADAC предлага това да се извършва от независима институция като Федералната служба за информационна безопасност.

От своя страна собствениците на МПС също така могат да се пазят – като обвиват устройството за запалване на колата в алуминиево фолио или да го пазят в тенекиена кутия, например от сладки!

3 признака, които издават веднага, че колата има голям пробег

Застрахователите също могат да помогнат,  въвеждайки нови разновидности на защита.

Задигането на лимузини с безключово отваряне и запалване на автомобили (т.нар. кийлес технология) не са новост и в България. Още преди 3-4 години години нашите криминалисти с сблъскаха с тези кражби. И те, както западните им колеги, не са открили успешен начин да се справят с тях.

5 смъртоносни грешки при нощното шофиране

Според родни полицаи устройството за прихващане на сигнал от картата на колата, с което действат автобандите, е руско изобретение. У нас само няколко престъпни групи разполагали с подобна джаджа и причината е, че то е много скъпо. Само с една кражба на скъп джип обаче може да си избиеш направената инвестиция.

В схемата с кражбата участват обикновено по трима души. Първият следи маршрута на жертвата. Вторият се доближава до собственика и така прихваща сигнала от специалния чип за отключване на колата. С помощта на предавател кодът се прехвърля при третия апаш, който пали колата и изчезва с нея.

Защо всеки шофьор трябва винаги да има 1 бутилка водка в колата

Най-уязвимите места са паркингите на моловете и на големите хипермаркети, особено в южните квартали на столицата. Апашите си набелязват обикновено жени-шофьорки. Дали защото смятат, че те са по-разсеяни или защото прекарват повече време в пазаруване и разучаване на асортимента по рафтовете.

Причината да предпочитат крайните райони е, че там няма камери на софийската полиция и на общината. Освен това лесно могат да изкарат колата от града и да я вкарат в гората или пък в някои подземен гараж.

Най-предпочитани за кражба са джиповете  „Мердецес”S-класа, „Инфинити”, „Лендж Роувър”, „Киа Спортидж”, БМВ и др. Криминалисти отчитат, че и тук има мода сред автоапашите  – да кажем една година посягат по-често на „Инфинити”, а после на „Киа Спортидж”.

КОМЕНТИРАЙ