Никога не пълнете резервоара до дупка - митове и опасности

 • 10.12.2018 5:00 /
 • 31172 /
 • 7
Никога не пълнете резервоара до дупка - митове и опасности

Една от най-невероятните автомобилни "истории на ужасите", които се разхождат из мрежата, е свързана със зареждането на резервоара на колата до ръба. Много шофьори сериозно смятат, че това е изключително опасно и нерентабилно. Основателни ли са опасенията им. 

Първата причина, поради която шофьори съветват колегите си да се откажат от зареждането на автомобила с пълен резервоар са измамите по бензиностанциите. Предупреждението гласи, че ако поръчаш на бензинаджията да напълни резервоара ти догоре, докато идеш до касата да платиш, той вади скрита туба, отлива си там от платеното от теб гориво, а ти потегляш без да подозираш наглата измама.

Лампичката за горивото свети, колко километра може да изминете още (ТАБЛИЦА ПО МАРКИ И МОДЕЛИ)

Впрочем, тази измама не е свързана директно с поръчка за пълен резервоар. Ако бензинаджията наистина поиска да си крадне, той ще го направи и от 10, и от 50 литра. Тази версия по-скоро е породена от споделяните в мрежата касови бележки с пояснения - резервоарът ми събира 50, поръчах да ми го напълнят до-горе, а получих бон за 53 литра". Как става тоя номер бензиностанциите никога не обясняват.

Наистина нелеп довод в полза на отказването от зареждането на пълен резервоар са сметките, че горивото е един вид баласт, който прави автомобила по-тежък и значително влошава динамиката му. Т.е. багажникът, натъпкан с всякакви натурии и 4 пътника не влошават характеристиките на колата, а десетина литра отгоре - да. Истинско бълнуване!

Autobild: Топ 8 на най-икономичните кросоувъри (СНИМКИ)

Не зареждайте резервоара до края, защото ще привлечете крадците, които точат гориво от паркираните коло - това параноично предупреждение също звучи често. Сякаш всички крадци са ясновидци и по тъмна доба веднага отличават колите с пълен резервоар. А в съвременните автомобили резервоарите са със специални защитни гърловини. 

Но има и една сериозна, обоснована и логична причини да се откажете да пълните резервоара до ръба. И тя е свързана с голямата вероятност да се натъкнете на некачествено гориво. Да речем по време на път ви светва лампичката за гориво, но наблизо няма бензиностанция от позната верига и се налага да спрете на първата срещната. 

Как да разберете, че е настъпил моментът да продадете старата си кола

А ето и едно експертно мнение - не забравяйте за системата на вентилация на резервоара. Когато той е напълнен до край, а след това малко по малко, по време на движение на автомобила, горивото намалява, се образува вакуум, който може да извади от строя помпата за гориво. При по-новите коли, които скоро са излезли от шоу рума, този риск е минимален, но при масовите автомобили втора ръка - е реален./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • РУМЕН- (БИВШ БЕНЗИНДЖИЯ)
  10.12.2018 7:01
  ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ЩЕ ВАДИ ТУБА ХА, ХА, ХА!
 • Смешници
  10.12.2018 7:21
  Тотални измислици! Всеки резервоар има отдушник.
 • iPhoneman
  10.12.2018 14:21
  Изключително ниско ниво на компетентност лъха от тази статия....
 • Геврек
  10.12.2018 19:03
  Изсмукана от пръстите статия единствено за реализиране на трафик. Нищо смислено.
 • Vazbudeno_hui4e
  11.12.2018 23:34
  Да ва ебa в секси авторките близалки!!
 • Вик Варна
  18.12.2018 13:43
  Същата работа и с водата - отчитат по водомера, който е пломбиран, че е ползвана 5 куб.м. вода, а на касовата бележка пише, че са платени 6,667 куб.м. , като така цената излиза по 2,98 лв/куб.м., а като разделим платеното на 5 кубика, цената става 3,90 лв./куб.м...???
 • qwerty
  25.12.2018 21:33
  Резервоарът не трябва да се пълни догоре, защото ще натежи и дясната пружина ще се счупи. Това е така, защото след като каруцата е внесена в България никога не е зареждана догоре и металът от който е направена пружината се е скапал и омекнал. същото важи и за амортесьорите.