Захар в резервоара чупи автомобила - разбиваме автомобилния мит

 • 10.06.2019 8:56 /
 • 21801 /
 • 6
Захар в резервоара чупи автомобила - разбиваме автомобилния мит

От детство знаем, че шепа захар, изсипана в резервоара с бензина, е способна за доста дълго време да стъжни живота на собственика на автомобила. Във знаменитата френско-италианска комедия  The Sucker от 1965 година, в която участва и краля на хумора Луи дьо Финес, този три сработи безупречно и на всички беше смешно. 

Трудно е да се каже колко точно резервоари са били подложени оттогава на подобно издевателство: добрите хора по света са много. Алгоритъмът за отстраняването на последствията от подобни шегички си е доста труден: често трябва само да се заменят горивопроводите, задръстени с лепкава субстанция но последствията може и да са доста по-лоши. Но все пак, какво наистина да прави онзи, станал жертва на такава гавра? 

Ацетон в бензина и още митове за пестене от гориво

Ето ви един прост експеримент. Взима се стъклен буркан с бензин 95 в него, слагат се три бучки захар. И после се чака, кога захарта ще започне да се държи така, все едно, че е попаднала в чаша с чай. 

Древните философи в споровете си често казват: "Гледай"! Затова след няколко часа отново се хвърля един поглед. Изводът какъв е? Захарта в бензин не иска да се разтвори. 

Три признака, които веднага издават некачествения бензин

Дори след шест часа чакане и трите бучки са запазили изходната си форма, дори не се опитват да създадат нова марка бензин с повишена калоричност. Разбира се, че при движение те рано или късно ще се разпаднат заради друсането, но желание да се разтворят в бензина 95 те със сигурност няма да изявят. 

Разбира се, този опит многократно е правен и в миналото. Присъдата винаги е била една и съща: никаква вреда от захарта не може да има.

Но...

Но не всичко е толкова просто. Да, в бензин захарта не се разтваря... Но горивото често има досег с вода. И ако в резервоара има вода, а та тям често я има, то ситуацията малко се променя. В долната част на резервоара се появява слой течност с по-висока плътност, отколкото тази на бензина При това горивната помпа задължително започва да я засмуква.  

Основни признаци и последствия за двигателя от некачествените горива

А дали ще започне? Това не е сложно за проверка - вместо сламка за коктейл взимам горивен филтър и смело го потапяме в буркана с отварата... Уви: сладката вода спокойно преминава навън! А щом е така, значи преграда за захарта въобще не съществува, колкото и филтри да стоят на пътя ѝ.  

По този начин, всичките публикации с разобличителен характер, включително и шоуто "Ловци на митове", просто нямат истинен характер. Разбира се, водата в бензина е нежелан гост, но именно тя в редица случаи може да състави компания на другия неканен гост - захарта. 

Как да премахнем водата от бензина е отделен въпрос./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • SOSA
  03.09.2018 13:15
  А водата от бензина се маха със спирт за горене
 • Химик
  03.09.2018 20:20
  Че то повечето А-95 е с примеси на спирт/етанол/, водата няма шанс !
 • Васил
  07.09.2018 20:41
  един тъпанар на времето беше долял литър безир в двигателя на Лада 1600.Блокира моторът и после беше голяма игра да се почистят различните детайли
 • Стамат хуя от Кюстендил
  10.12.2018 8:14
  Взема се пудра захар , разтваря се в технически спирт ( от железариите) и се налива в резервоара . Така се прави .
 • К'во речи?
  10.06.2019 9:31
  "И ако в резервоара има вода, а та тям често я има, то ситуацията малко се променя."
 • taka e
  13.06.2019 14:12
  Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !https://bit.ly/2HKWzdH