Важни съвети: Как да се държим с автомеханика по време на ремонта

 • 24.09.2023 10:50 /
 • 2196 /
 • 2
Важни съвети: Как да се държим с автомеханика по време на ремонта

Ако уважавате себе си, уважавайте и човека, на когото имате доверие да поправи колата ви. В автосервиз от вас не очакват съвет, а кратко описание на проблема. И тук трябва да сте мъдри, защото има неща, които трябва и... не трябва да казвате на вашия механик.

Обикновено механикът е професионалист в своята област. Трябва да се отнасяте към него по същия начин, както бихте се отнасяли към вашия лекар. Най-важното е да бъдете честни и откровени, ако това е, което очаквате от вашия сервиз.

Добре е, когато механикът вече е проверен във времето. Когато за първи път попаднете при такъв специалист, всичко зависи от късмета и начина, по който се държите.

Както и да е, знайте, че хората в тази професия имат дългогодишен опит, знания и ценят уважението към техния труд. Така че, бъдете внимателни и знайте какво да кажете и какво да не кажете.

Въпроси, които да зададете, преди да започне ремонта на колата:

Необходим ли е този ремонт?

Каква ще бъде общата цена?

Има ли алтернативи на този ремонт?

Какво ще стане, ако не направя този ремонт?

Предоставяте ли гаранции за работата си?

Какво покрива гаранцията?

Колко време действа гаранцията?

Колко време ще отнеме ремонтът?

Мога ли да видя проблемната зона в колата си?

Ще ми се обадите ли с новини?

 

Трябва да се повдигне темата за подмяната на резервни части. Важното тук е да знаете вида на частите (нови, стари, обновени), използвани при ремонта и как това може да повлияе на цената и работата на автомобила.

Всеки тип резервни части има своите плюсове и минуси, а правилният избор често зависи от конкретния ремонт, както и от възрастта и състоянието на вашия автомобил.

Кои признаци показват че е дошъл моментът да смените запалителните свещи на колата

Не се стеснявайте да разберете разликата между нови и използвани резервни части или други алтернативни части. Понякога изборът на използвани или резервни части може да ви спести пари, без да жертвате качеството.

След приключване на ремонта е добре да попитате каква поддръжка ще изисква ремонтът в бъдеще. Тук няма нищо изненадващо, тъй като някои ремонти изискват поддръжка в бъдеще. Тези знания ще ви помогнат да поддържате колата си в добро състояние.

Ако попитате как можете да предотвратите повторната поява на този проблем, тогава ще изненадате приятно механика и той ще покаже знанията си в най-голяма степен: хората в тази професия обичат да се вслушват в съветите им. Тези съвети ще помогнат за предотвратяване на бъдещи проблеми.

Какво да не казваме на механика:

Не указвайте на механика какво да прави и не диагностицирайте проблема сами. Просто обяснете същността на проблема, опишете симптомите и механикът ще направи изводи.

Ако трябва да проверите нещо конкретно, кажете му за това. Само защото вашето превозно средство пристига за сервиз, не означава, че всеки един компонент от машината ще бъде проверен и тестван.

Ако имате конкретен проблем, който искате да бъде проучен, кажете на механика къде се намира в автомобила или карайте с него, за да чуе подозрителния шум.

Не забравяйте: вашият механик няма да работи по-бързо, ако нетърпеливо се мотаете наоколо и разсейващо говорите. По-добре е да седнете някъде през това време с чаша кафе или да постоите у дома и да изчакате обаждането, че ремонтът е завършен.

Никога не предлагайте да платите на механика, преди работата да е завършена.

Никога не казвайте на механик „да направи всичко, което е необходимо“.

 

Що се отнася до последното, трябва да разберете: ако са направили „всичко, което е необходимо“ за вашата кола, тогава вместо планираната сметка ще получите доста по-голяма. Но тогава човек не трябва да се оплаква, тъй като сам е дал разрешение да се направи „всичко, което е необходимо“.

Първо се уверете още веднъж, че механикът знае защо колата е докарана в сервиза. Второ, ако не са ви казали цената предварително, помолете го да ви се обади преди ремонта и да ви каже колко ще струва и да се договорите за ремонта на посочената цена.

Как дa oпpeдeлим дaли ĸoлaтa имa cпeшнa нyждa oт peмoнт

Важно е механикът да се свърже с вас за получаване на одобрение, когато открие основната причина или нещо второстепенно. По този начин вие контролирате и сте наясно със свързаните разходи.

Ако не разбирате нищо от коли, не говорете за това пред механика. Той няма нужда да изразявате вашите знания или липса на познания в тази област.

 

И още нещо важно. Механиците се гордеят с работата си и ценят репутацията си. Ако един или двама души са недоволни от ремонтите си, тогава утре две и други потенциални клиенти ще знаят за това. Като чуят за некачествен ремонт, измама или завишени цени, те ще отидат до друг автосервиз.

Не забравяйте, че знанието е сила, когато става въпрос за ремонт на автомобили. Колкото по-информиран сте, толкова по-добри решения можете да вземете вие ​​съвместно с вашия механик за вашия автомобил.

Така че заложете на дипломацията, уважавайте механиците, вярвайте им, но бъдете и внимателни.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • okkoxxx
  24.09.2023 13:59
  Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: ----- https://marketl.ink/biocom
 • хйкк
  24.09.2023 20:03
  Майсторе, майсторе, не ти знам името и ти викам Майсторе, иначе да те е6а у майстора