Кои признаци показват че е дошъл моментът да смените запалителните свещи на колата

 • 07.09.2023 10:50 /
 • 8385 /
 • 2
Кои признаци показват че е дошъл моментът да смените запалителните свещи на колата

Запалителните свещи са важен компонент на бензиновия (или газов) двигател. Тяхната правилна работа осигурява ефективно стартиране и работа. С течение на времето обаче свещите губят своята ефективност и трябва да бъдат сменени.

В тази статия ще разгледаме признаците, които показват необходимостта от смяна на запалителните свещи, както и ще дадем препоръки за поддържане на оптимална работа на този важен детайл от автомобила.

Препоръките за подмяна на свещите се съдържат в сервизната книжка на автомобила. Обикновено те трябва да се сменят на всеки 30-50 хиляди километра за класическите свещи и на всеки 90-120 хиляди, ако свещите са платинени или иридиеви.

Признаци за неизправност на запалителните свещи

Влошаване при стартиране на двигателя. Ако колата се пали трудно или се правят много опити за запалване, това може да е признак за проблем със запалителната свещ. Замърсените или износени свещи не могат да осигурят ефективна искра, което затруднява стартирането на двигателя.

Нестабилна работа на двигателя на празен ход. Ако при работа на двигателя забележите неплавна работа, загуба на мощност или неравномерна работа на празен ход, това може да означава проблем със запалителните свещи. Замърсените или износени електроди на запалителната свещ могат да причинят нестабилна работа.

Експерти обясниха как да защитим автомобилите от кражба с по-прости средства

Увеличаване на разхода на гориво. Ако забележите, че разходът ви на гориво се е увеличил значително, въпреки че стилът ви на шофиране не се е променил, това може да е признак за проблем със запалителната свещ.

Неефективното искрово разреждане може да доведе до непълно изгаряне, което увеличава разхода на гориво.

Нестабилна работа при високи скорости. Ако колата е непостоянна или започне да й липсва мощност при високи обороти, това може да е проблем със запалителната свещ. Износените запалителни свещи не могат да осигурят ефективно искрово разреждане, когато двигателят е под голямо натоварване.

Препоръки за смяна на запалителни свещи

Проверка и смяна. Препоръчително е да проверите състоянието на запалителните свещи според препоръките на производителя на автомобила. Обикновено те се проверяват на всеки 30-50 хиляди километра или в зависимост от периода, посочен в инструкциите.

Ако свещите са платинени или иридиеви, тогава ресурсът им достига 90-120 хиляди километра. Понякога се случва новите свещи да не работят добре.

Ето как да действате, ако карате кола при силен дъжд

Избор на качествени свещи. При смяна на запалителни свещи се препоръчва използването на оригинални части или висококачествени аналози.

Това ще помогне да се осигури надеждна работа на двигателя и максимална производителност. Струва си да ги купувате само на надеждни и проверени места, тъй като има много фалшификати.

Избягвайте самостоятелната замяна. Ако нямате достатъчно опит и познания, по-добре поверете смяната на свещи на квалифициран автомобилен механик. Моментът на затягане е от голямо значение. Ако свещта не е затегната, ще има проблеми в работата на двигателя. Ако я затегнете твърде силно, може да я развиете следващия път заедно с резбата. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 


 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Spark
  07.09.2023 20:50
  Наистина е много важно да се затягат на определени стойности запалителните свещи. Обикновенно силата на затягане при масовите двигатели варира между 17-25Nm.
 • new
  14.09.2023 14:40
  С къса тресчотка няма да се пренатегнат, дори и с най- голямо усилие.