Това е правилният ред за запалване на кола от друга кола

 • 30.12.2022 10:50 /
 • 63642 /
 • 3
Това е правилният ред за запалване на кола от друга кола

Минусовите температури подлагат на изпитание много автомобилни акумулатори. Как водачите могат да накарат колата да работи отново въпреки слабата батерия и какви грешки могат да бъдат избегнати.

Запалване с външна батерия – т.н. Jumpstart - правилният ред:

1. Запалването на двете превозни средства трябва да бъде изключено и свързващите кабели трябва да бъде свързани към двете превозни средства.

Първо червеният плюсов кабел се свързва към плюсовите полюси на двата акумулатора, пише auto-press. Внимавайте да не докоснете случайно червените скоби до други части на колата.

2. Черният отрицателен стартов кабел не трябва да се свързва директно към акумулаторите, а само към небоядисани метални части. Често има специални "заземяващи точки" за това. За да ги намерите може да помогне ръководството за потребителя.

3. Когато и двата кабела са здраво закрепени към съответните контактни точки, двигателят на "автомобила донор" се стартира. Първоначално трябва да работи около пет до десет минути, за да може достатъчно енергия да потече към частично разредената батерия на „приемната кола“.

След това се опитвате да запалите колата „получател“. Поставете трансмисията в неутрално положение или настройте автоматичната трансмисия на паркинг предварително. Ако двигателят запали, трябва да се включи силен консуматор - например нагревател на задното стъкло или вентилатор.

Лесни и ефикасни съвети за зимния сезон от опитни шофьори

Това избягва пикове на напрежението. Внимание: Ако колата все още не запали след около три опита, стартът трябва да бъде отменен. В този случай дефектът може да не идва от батерията.

4. Помощните кабели се отстраняват в обратен ред - първо черния, след това червения кабел. След това изключете или намалете консуматорите като отоплението на задното стъкло или вентилатора, ако е възможно.

След бърз старт е най-добре да шофирате по селски път или магистрала за около час - включете възможно най-малко консуматори, така че батерията да може да се напълни достатъчно, за да може автомобилът да бъде стартиран безопасно няколко пъти.

За да може батерията да бъде напълно заредена, препоръчително е да я заредите със зарядно устройствое. След това трябва колата да се провери в специализиран сервиз.

Бензиновият двигател може да стартира автомобил с бензинов двигател, а също и дизелов автомобил и обратно. Но при автомобила донор на бензин газта трябва да се натисне малко по време на моста. Това позволява на генератора на автомобила донор да произвежда достатъчно електричество, за да захрани по-голямата батерия на дизел.

Джъмперните кабели трябва да са подходящи за това, тъй като се предлагат с различни напречни сечения, т.е. диаметри на кабела.

Бележка - големите батерии, като тези в дизеловите автомобили, изискват дебели кабели. В противен случай кабелите може да се стопят. Електрическите автомобили използват батерия с високо напрежение, за да ги задвижват.

Електрическите автомобили обаче имат и 12-волтова батерия на борда за бордовата електроника, която също е необходима за процеса на стартиране. Това означава, че електрическите автомобили също могат да осигурят помощно стартиране. Предварително трябва да се спазват съответните инструкции на производителя на автомобила.

Експерти обявиха шокиращи констатации за шофирането с такива гуми

При стартиране с помоща на електрическата кола има важен момент - тъй като 12-волтовата батерия в електрическата кола е с нисък капацитет, електрическата кола трябва да бъде включена след свързване на джъмперния кабел, за да може да се стартира. Това е единственият начин високоволтовият акумулатор да презареди стартерния акумулатор.

Освен това стартерът на автомобила-получател не трябва да се задейства повече от три секунди. Преди да опитате да стартирате отново, трябва да изчакате около половин минута, за да запазите малката 12-волтова батерия.

Ако 12-волтовата батерия е почти или напълно празна, дори с помоща на e-car вече не може да се стартира. Това обаче може да се случи само след много дълги периоди на неизползване на електромобила, тъй като 12-волтовата батерия се презарежда чрез високоволтовата батерия веднага щом автомобилът бъде включен.

Ако е необходимо стартиране с помощна мощност, процедурата е същата като при нормална кола.

Хибридни превозни средства: Хибридните превозни средства също могат да дават и получават стартери, тъй като те също имат 12-волтова батерия. Поглед към ръководството за потребителя също е полезен тук.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Бате Иво
  30.12.2022 23:04
  По голям тъпизъм не бях чел
 • Скръц
  31.12.2022 8:19
  Учудващото е че въобще можеш да четеш. Защото да асимилираш явно не умееш.
 • Петров
  06.01.2023 9:46
  И къде са ,,небоядисаните части по автомобила " че там да свържа минуса - тъпизми за жени