Тези вредни шофьорски навици съсипват колата преждевременно (СНИМКИ)

  • 25.02.2019 10:00 /
  • 6912 /
  • 0
Тези вредни шофьорски навици съсипват колата преждевременно  (СНИМКИ)

Дори опитни шофьори често правят грешки, които не се отразяват по най-добрия начин върху състоянието на автомобила. Случва се, че шофьорът по всякакъв начин се грижи за колата си, но в същото време ѝ съкращава живота чрез невежество.

Факт е, че има няколко типични грешки в тази насока, които всеки шофьор трябва да знае и да вземе под внимание.
 

1. Твърди четки и стъргалки за почистване

Много шофьори се използват за почистване твърди четки и стъргалки. Всичко това е огромна грешка. Факт е, че използването на такива предмети може да окаже отрицателен ефект върху състоянието на лака и боята на автомобила. Дори ако се налага да чистите сняг или наслоена мръсотия, не използвайте предмети, които не са специално предназначени за автомобила. Особено опасни следи и микроскопични пукнатини оставят твърдите четки и стъргалки.

4 фатални грешки, съсипващи автоматичните скоростни кутии

2. Подпиране на вратите

Много шофьори забравят, че вратите на колата служат за влизане в нея, а не за подпиране. Особено вреден ефект върху вратата оказват хора с наднормено тегло, когато редовно ги използват като опора. Същото важи и за волана на автомобила.


Трябва ли да мием колата през зимата? Съвети от опитен автобояджия

3. Въртене на кормилото на празен ход

Някои дори не знаят, че въртенето на волана, когато автомобилът е спря, е лошо. Такива действия имат пагубен ефект върху кормилната система, разхлабват и повреждат възлите ѝ. Тази практика се отрязава лошо и на сервоусилвателя на волана, и на гумите. Едно на пръв поглед обикновено действие може да доведе до скъпи ремонти.

Няколко големи грешки при прехвърлянето на ток

4. С коляно върху седалкатаАбсолютно всеки шофьор го направи поне веднъж в практиката си. Какво му е толкова опасното за автомобила да си сложа коляното върху седалката? Това понякога го правят и децата, които пътуват в колата. Но един възрастен тежи много повече от едно дете. И с това коляно върху седалката може да скъса тапицерията ѝ, а още по-лошо - да повреди системата за отопление.

Защо не пали колата: основни причини за повреда на стартера

5. Ръчна настройка

В инструкцията за използване на страничните огледала е написано черно на бяло, че не се препоръчва ръчно да се настройват огледалата. Въпреки официалното предупреждение, много шофьори продължават да игнорират това правило. Защо е опасно? Защото сапо с едно по-силно притискане или просто неточно движение може лесно да повреди или блокира електрическото задвижване на огледалата./auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ