Смятате ли, че държите правилно волана на автомобила?

  • 27.11.2019 9:26 /
  • 3672 /
  • 0
Смятате ли, че държите правилно волана на автомобила?

Идеалният захват на кормилото е установен по време на специално изследване, проведено в Япония. 

Специалистите от университета в Хирошима и технологичния институт в Нагоя обединиха усилия, за да проведат опити и да определят идеалното положение на ръцете върху волана. 

Според учените, от това зависи не само безопасността на шофьора и пътниците, но и тази на другите участници в пътното движение. 

Японските експерти са открили, че положението на ръцете влияе върху степента на усилията, с които шофьорът върти волана. И, съответно, всичко това директно се отразява на безопасността. 

За чистотата на експеримента в него са били поканени да участват само шофьор-десничари. 

В хода на изследването девет души са седели зад специално разработен непълен волан, който повече е приличал на щурал на самолет.

Те са "управлявали" колата с две и с една ръка, а учените с прибори са измервали усилието, което участниците в експеримента са упражнявали върху волана, пише изданието popularmechanics.com.

Анализирайки резултатите, експертите са достигнали до извода, че е най-правилно ръцете да са на волана в положението "три и девет часа". В дадения случай става дума за величината на усилието, което е било необходимо на участниците, за да завъртят кормилото. 

А положението на ръцете "на 12 часа"  експертите смятат за най-рисковано. 

При пътно-транспортни произшествия, свързани с отварянето на въздушните възглавници, съществува риск от получаване на травма при този захват,. 

В същото време други шофьори си почиват, слагайки ръката си на позицията "6 часа". Това положение на ръката изследователите определят като по-безопасно.  

Така, както са установили учените, неутралното положение на ръцете на 9 и 3 часа разпределя усилието равномерно, а също така това положение на ръцете е по-безопасно при задействането на въздушните възглавници.  

КОМЕНТИРАЙ