Шофьорът припадна, какво трябва да направят пътниците

  • 10.04.2019 10:00 /
  • 2222 /
  • 0
Шофьорът припадна, какво трябва да направят пътниците

Какво трябва да направи пътникът, ако шофьорът внезапно припадне, докато колата се движи? Уви, това е възможно и такива инциденти се случват доста често поради сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония, невралгия, както и от морска болест, преумора, глад, стрес. 

Причините могат да бъдат различни. Но за човек, който е в колата в момента, в който шофьорът губи съзнание, причините не са важни. Жизнено важно е да се поеме контрол над автомобила и то много бързо. 

Защо някои шофьори пръскат с Coca-Cola гумите

За съжаление, когато шофьорът е припаднал, да се избегнат инциденти, е много трудно. Но ако пътникът покаже максимално хладнокръвие и действа бързо, тогава е възможен благоприятен изход.

При какви обороти двигателят се износва най-малко

Пътникът трябва да запази безопасната траектория на автомобила, да намали скоростта и да спре автомобила. Често спирането може да се направи само по един начин - като се насочи  колата към безлюдно място и по посока на най-безопасните препятствия.

Млада жена остана саката за цял живот заради навика си да се вози в колата с крака на арматурното табло

Ако пътникът седи до шофьора, тогава трябва незабавно да хване волана и да включи аварийните светлини. След това изключете запалването, но завъртете ключа не докрай, защото воланът може да блокира. 

Можете да превключите от "автомат" на ръчен режим на понижаване на скоростите. Трябва да се опитате да премахнете краката на водача от педалите, особено от педала на газта. 

Как да избегнем ПТП, ако колата пред нас спре рязко? Отговор от автоинструктора.

Може да пробвате да забавите с помощта на ръчната спирачка, но при висока скорост няма да има голям ефект. При ръчната скоростна кутия можете да дадете на задна предавка, след това автомобилът със задно задвижване ще спре. Но при предно задвижване ще загуби управляемост. При кола с автоматични скорости няма смисъл да включвате на R (задна скорост), защото колата няма да намали./auto.blitz.bg 

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ