Как да избегнем ПТП, ако колата пред нас спре рязко? Отговор от автоинструктора.

 • 16.01.2019 10:00 /
 • 41504 /
 • 10
Как да избегнем ПТП, ако колата пред нас спре рязко? Отговор от автоинструктора.

Аварийното внезапно спиране е разпространена маневра по пътищата. Често водачите трябва да натиснат педала, за да избегнат инцидент. Въпреки това, други участници в движението не винаги са готови за такива действия на шофьорите отпред, поради което ги „догонват” в задната част на колата. 

Мнозина са убедени, че в такава ситуация винаги е виновен този, който се движи отзад. Днес ще разгледаме по-отблизо правилата с помощта на автоинструктор, който освен това обяснява каза как да избегна инцидент, ако колата отпред е спирала рязко.

Кои са признаците, които издават пийналия шофьор пред кататджиите

В съответствие с правилата за движение, всички участници в движението трябва да спазват дистанция, за да имат време да реагират при аварийно спиране на други шофьори. На практика не всички следват това правило. 

В зимни условия спирачният път става много по-дълъг, а ефективността на спиране на всички превозни средства варира. Някои коли могат рязко да се забавят движението си поради високото качество на работа на системите, докато други спират за дълго време, поради което се случват инцидент.

15 неща, които трябва да направите в първите 10 минути, ако сте попаднали в катастрофа

В началото трябва да припомним, че водачът има право да набива внезапно спирачка само, за да предотврати произшествие. Ако друг участник в движението го направи случайно или дори нарочно, тогава той ще бъде виновен. Тези действия на шофьора обаче ще трябва да бъдат доказани.

И тъй като само незаинтересовано лице може да бъде свидетел в подобни ситуации, на помощ идват видеорегистраторите. В случая, когато колата е отпред е успяла да спре, за да се избегне инцидент, а тази отзад не е спряла - виновен е вторият шофьор, тъй като не е спазил безопасната дистанция. 

5 смъртоносни грешки при нощното шофиране

Сега да преминем към алгоритъма на действията, които трябва да се извършат по време на аварийно екстрено спиране на автомобила, който се движи отпред.  Автоинструкторите препоръчват на водачите винаги да се концентрират и да оценяват ситуацията при шофиране. Особено предпазливо трябва да бъде шофирането по еднолентов път, където практически няма място за маневриране. 

При автомобили без ABS ефективното спиране се постига чрез работа с педала на газта, трябва бързо да се освободи и да се натисне отново. Ако колата има ABS, тогава просто натиснете педала на спирачката до дупка.

Първата правилна реакция при опасност от челен удар дава шанс за спасение

Чувствате ли, че спирачното разстояние не е достатъчно, за да се избегнете инцидент? Важно е да успеете да оцените ситуацията и да се опитаме да избягате от удар в колата отпред. Но излизането в насрещното платно трябва да се извършва само когато водачът е напълно уверен в безработицата. Челен сблъсък може да доведе до още по-сериозни последици. 

Може да се отклоните и към банкета. В този случай не бива да се натиска спирачка, защото колата може да поднесе и да не не се завие в правилната посока. Достатъчно е да погледнете в огледалото за обратно виждане. Избягвайки така удар в колата отпред може да получите повреди отстрани и намачквания на каросерията, ако покрай пътя има натрупан сняг или хлътнете в канавката, но пък двигателят и други силови елементи няма да пострадат./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • ДЯДО КАРАКОЧ
  16.01.2019 11:01
  Що за глупаво обяснение.Внезапното,рязкото натискане на спирачките е т.н. "форсмажорна ситуация"т.е. непредвидима и непредотвратима ситуация.Трябва да си ясновидец за да я предвидиш. Така,че остави разстоянието между теб и предният да е по - голямо,особено зимно време.
 • nezavisim
  16.01.2019 11:37
  При автомобили без ABS ефективното спиране се постига чрез работа с педала на газта, трябва бързо да се освободи и да се натисне отново. Лелееее голяма беля ще стане.Как ще спеш с педала на газта. явно пак е нещо пшреписано недогледано.
 • Филип
  16.01.2019 12:45
  Но излизането в насрещното платно трябва да се извършва само когато водачът е напълно уверен в *****безработицата********. Страхотни статии ням що
 • Недоказуемо е
  16.01.2019 17:03
  Просто спазвайте дистанция и карайте разумно!
 • един
  16.01.2019 22:19
  "При автомобили без ABS ефективното спиране се постига чрез работа с педала на газта, трябва бързо да се освободи и да се натисне отново. "..... Затова и шофьорите са ни на този хал. Натискат газта вместо спирачката.
 • Xaxaxaxax
  17.01.2019 17:04
  Oлигофрениииии с газта ли ще спирате с рязко натискане беееее!!!
 • Николай Ветев
  18.01.2019 20:13
  „При автомобили без ABS ефективното спиране се постига чрез работа с педала на газта, трябва бързо да се освободи и да се натисне отново. Ако колата има ABS, тогава просто натиснете педала на спирачката до дупка...“ Вие сте малоумни, бе!!! Какъв педал на ГАЗТА при спиране, бе олигофрени???!
 • toplo
  22.01.2019 13:37
  излизането в насрещното платно трябва да се извършва само когато водачът е напълно уверен в безработицата .???
 • Don Pedro
  22.01.2019 23:13
  НЕ СЕ НАВИРАЙ ДЕКА НЕ ТРЕБЕ
 • Blackthorn
  08.04.2019 9:36
  Не се нервирайте на "спирането с газта" и "безработицата в насрещното" де. Те заплатите на списвачите тук са толкова ниски, че как да не се напият или дрогират в работно време... Разираемо е и простено да им е!