Петте най-зловещи неизправности в колата

 • 08.01.2019 11:00 /
 • 8326 /
 • 3
Петте най-зловещи неизправности в колата

Световната автомобилна индустрия постоянно подобрява технологиите, които повишават нивото на безопасност на колите. Въпреки това, все още има редица дефекти, възникнали по време на движението, които могат да доведат до инциденти с най-сериозни последствия.

Какво в колата трябва редовно да се проверява и да се подлага на профилактика. 

Ако самата кола е източник на повишена опасност, тогава какво може да се каже за дефектна кола. Например, неизправност на системата на въздушните възглавници често провокира тяхното неразрешено задействане по време на шофиране. 

Защо всеки шофьор трябва да има безопасна игла в колата

Разхерметизацията на горивната система може да доведе до възпламеняване и експлозия на горивото. Това заплашва безопасността на хората и срив на електрониката, с която са натъпкани модерните автомобили. Можете да се изброяват дълго време потенциално опасните неизправности в колата, но в този списък са само най-често срещаните проблеми, водещи до тежки злополуки.

Спирачки

Дори когато се използва съвременната t/s двустепенна спирачна система, ефективността на спиране с един функциониращ контур значително намалява, а средният спирачен път на такива автомобили се удвоява. 

В този случай обичайната реакция на системата за блокиране на колелата е нарушена, което в първите секунди обикновено предизвиква шок за неопитни шофьори. Ето защо, колкото по-голяма е скоростта, толкова по-голям е рискът да не се спре пред препятствие.

Няколко големи грешки при прехвърлянето на ток

Разкъсване на спирачния канал и последващото изтичане на течността, както и повредата на главния цилиндър, износените накладки, дефектното вакуумно усилване, износените жлебове или дефект в друг елемент на спирачната система могат да доведат до катастрофа със смъртоносни последствия.

Ходова част

Окачването на превозното средство трябва да се подлага на редовна диагностика, тъй като отказът на неговите елементи сериозно застрашава безопасността на водачите и пътниците. 

Например, когато сферичният шарнир, който свързва главината с рамото на окачването, е счупен, колелото се завърта навън по време на шофиране и водачът изцяло губи контрол над автомобила. Какви са трагичните последици, ако това се случи на оживена магистрала, лесно можем да си представим.

Защо не пали колата: основни причини за повреда на стартера

Основни причини за повреда на шарнирите се смятат твърди силните ударни натоварвания върху окачването, изхабяването на смазката и разрушаването на прашника на амортисьора. Пълното разрушаване на този елемент е предшествано от почукване при преминаване през ями и неравности на бавна скорост. 

Гуми

Всяка неизправност на гумата грози с разкъсване при висока скорост. Най-често това се дължи на издуване, което се появява след силен удар на колелото в буца или яма. Този "оток" на гумата може да се спука по време на движение и то при относително малки натоварвания.

Как най-бързо да затоплим купето на автомобила през зимата

Всяко такова уплътнение има структурата на мехур, който може да се взриви във всеки един момент.  Причина за разкъсването на гумите може да е износването или лошото им качество, както и странични цепнатини, възникнали главно при контакт с бордюри при паркиране и завой.

Кормилна уредба

Повод за спешната техническа диагноза трябва да бъде всяко почукване в кормилната рейка при завъртане на волана. повредата на този елемент може да бъде предшества от хлабави болтове, стари опорни втулки, повреда на гумената обвивка, предпазваща движещата се част от кормилната рейка от замърсяване. 

5 смъртоносни грешки при нощното шофиране

Всичко това рано или късно ще доведе до нарушаване на 5 смъртоносни грешки при нощното шофиране, но най-опасното нещо, което може да се случи, е блокиране на кормилния механизъм по време на движение.

Горивна система 

Най-опасни последици могат да възникнат от разкъсването на тръбите за горивото в двигателното отделение и изтичането на гориво, което заплашва със самозапалване.  Допълнителен фактор за това е старата износена електрическа инсталация.

3 признака, които издават веднага, че колата има голям пробег

В рисковата група влизат и неизправности в светлинните устройства, системи за чистачки, както и занемарената корозия на силовите елементи и корпуса. Всичко това наистина застрашава живота и здравето на водача, пътниците и другите участници в движението. Фаталните последици могат да бъдат избегнати само при навременна диагностика на изброените системи и компоненти./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Пешо
  08.01.2019 22:52
  Ма къде ги намирате тези умове да пишат глупости. Дано не им плащате хаххахххх
 • Сульо
  09.01.2019 21:07
  Е па да си купим нова кола че при нея нема таквиз проблеми ама баце дава малки заплати! Че си карам таралясника и тва е!
 • Vazbudeno_hui4e
  10.01.2019 9:51
  Ми тъй е, близ авторки! Затова идвайте при бате хуйче да се ебем и оставете шофирането пак на бате ви хуйче!