Може ли този трик с магнит да удължи живота на двигателя на колата

 • 01.11.2022 9:31 /
 • 6006 /
 • 3
Може ли този трик с магнит да удължи живота на двигателя на колата

В процеса на работа постепенно се износват части от цилиндрично-буталната група и вложките на биелите на коляновия вал. Колкото по-стара е колата, толкова повече метални стружки се натрупват, дори ако наливате супер модерно и скъпо масло. След това циркулиращото масло пренася "железния пясък" из целия двигател, което води до още по-голямо износване на триещите се части.

Разбира се, масленият филтър е предназначен да задържа тези частици. Но сега има много филтри на неизпитани марки и как те се справят със задачата си не е ясно.

Затова на опитните шофьори се препоръчва да инсталират магнит, който да привлича износващи се продукти. Той може да бъде поставена извън цилиндровия блок, или до масления филтър, или върху капака на картера на двигателя. Ако има защита на двигателя, магнитът може да бъде прикрепен там.

Стружките ще се събират на дъното на картера и ще останат там, докато не се смени маслото. Основното нещо е, че по време на източването на "отработеното масло", не забравяйте да махнете магнита, така че да не пречи на освобождаването на стружките. 

Мнението на експерта 

- Използването на магнити за почистване на различни течности и насипни вещества е известно от дълго време и се използва както в промишлеността, така и в автомобилите. Почти всяка съвременна скоростна кутия: механична, автоматична, роботизирана или вариаторна - има един или повече магнити за улавяне на стружките от сплави, съдържащи желязо.

Същото често се прави не само при производството на редукторите на автомобили със задно и задвижване на всички колела, При производството на двигателите обаче този метод няма да сработи. 

Това е така, защото в двигателя смяната на маслото трябва да се извършва много по-често, отколкото в трансмисионните агрегати, а целият обем масло постоянно се изпомпва през филтъра.

Предложената схема с поставянето на магнити извън цилиндровия блок или до масления филтър няма да осигури магнитно поле, способно да задържи поне някои  от стружките. Работата е там, че магнитните сили намаляват пропорционално на квадрат и дори няколко милиметра на алуминиев детайл ще намали ефекта на почистване почти до нула.  

И ако прикрепим магнит към стоманен палет, магнитното поле обикновено ще се разсее по стоманената конструкция. Нищо чудно, че в скоростните кутии магнитите винаги се поставят вътре в уреда, така че да се измие с масло. Често магнитите се поставят върху стоманеното дъно на трансмисионния блок, но винаги отвътре!

Единственото ефективно място за поставяне на магнита е пробката с вграден мощен неодимов магнит. Това наистина работи: при всяка смяна на маслото ще наблюдавате "таралеж" от стружки в края на тапата. 

Присъдата 

Разбира се, магнитът няма да ви спаси от лошия маслен филтър, който изобщо не почиства.

Все пак в моторното масло освен съдържащи желязо сплави се "разхождат" и частици от сажди, продукти от износването на алуминиевите и бронзовите детайли. Също така има частици и от най-обикновен прах от въздуха също присъства в маслото, все пак и въздушният филтър не пречиства идеално. 

При това полза от магнита все пак има. Той почиства маслото преди то да попадне в маслената помпа, и с това защитава помпата от износване от твърди частици. Припомняме, че една износена помпа няма да осигурява необходимото налягане от масло и така ще съкрати скрока на експлоатация на двигателя. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Toto Rino
  02.11.2022 6:14
  Стига вече идиотизми
 • Митко Боянов
  02.11.2022 8:53
  Пълни глупости ако имаше нужда от магнит то завода щеше да монтира цилиндрична група няма има цилиндров блок а вложите се казват ЛАГЕРИ неграмотници да спрат да пишат
 • Мути
  06.11.2022 12:24
  Абе ще опитаме,ако не помогне поне няма да навреди.Това е като лекарствата рекламирани по телевизора,помагат само на този който ги продава.