Крайно време е! Ето как да подготвим автомобила си за зимата

  • 31.10.2018 8:28 /
  • 2652 /
  • 0
Крайно време е! Ето как да подготвим автомобила си за зимата

Повечето шофьори са като държавата – първият сняг винаги ги сварва неподготвени. Всяка година още щом паднат първите снежинки, проблемите по магистралите и шосетата започват. От една страна, заради стопаните на пътищата, които не ги поддържат. А от друга – заради водачите на леки и тежкотоварни автомобили, които до последно карат с летни гуми, пързалят се, катастрофират и задръстват важни пътни артерии.

За да избягат от подобен кошмар, водачите, които още не са подготвили колата си за зимата, е добре да го направят веднага. Още повече, че от тази неделя в цялата страна вървят масови хайки на КАТ в рамките на акция „Зима”. Униформените ще проверяват интензивно автомобилите  за изправни гуми, чистачки, светлини и др. От Пътна полиция заявиха, че нарушителите ще бъдат глобявани  за най-малката нередност, а за по-сериозни технически неизправности возилата ще се спират временно от движение.  Най-важното е водачите да разберат, че добре подготвената кола е в интерес на тяхната собствена сигурност.

Съюзът на българските автомобилисти (СБА), който винаги е имал активна роля по решаването на проблемите, свързани с пътната безопасност у нас, предлага абсолютно безплатна услуга на всички шофьори:  от 2 до 13 ноември водачите могат да прегледат автомобилите си за изправни гуми и светлини напълно безплатно. Това могат да направят във всички над 60 технически пункта на СБА в страната. Някои от тях работят дори в събота и неделя.

Гумите

Едно от най-важните условия за сигурността на шофьора и пътниците са гумите.  Именно те осигуряват стабилността на колата. Смяната на летните гуми със зимни трябва да стане най-късно в началото на ноември.  Всесезонните гуми (те имат обозначение  М+S) не са за препоръчване, единодушни са експертите.

Защо гумите трябва да са зимни, макар засега това да не е задължително по закон? Защото те са по-меки и еластични при по-ниски температури и следователно имат по-добро сцепление. Докато лятната гума става по-твърда от студа, а това се отразява на спирачния път.  В Народното събрание има внесено предложение зимните гуми да станат задължителни от 1 ноември до 1 март. В следващите седмици ще стане ясно дали депутатите ще го гласуват.

mc_tires_dot_numberДруго изключително важно нещо е автомобилът да бъде оборудван с т. нар. пресни зимни гуми. По принцип в търговската мрежа не трябва да се продават гуми, които за произведени преди повече от пет години, обясни Здравко Нинов, организатор „ГТП” в Национална служба „Пътна помощ” към СБА. След този период каучукът започва да старее и да променя характеристиките си.  Много често, когато „срокът на годност” изтича, търговци намаляват цените им. Затова клиентът винаги трябва да търси DOT номера върху гумата. Първите две цифри указват седмицата на производство, а вторите две – годината на производство.

Специалистите съветват шофьорите да сменят „обувките” на колите си най-много през 5 г. Дори и да не са чак толкова износени,  след този период каучукът се втърдява и напуква и  возилото става несигурно.

По отношение на гумите законът изисква максимално допустимата дълбочина на грайфера да е 1,6 мм. Това обаче е крайно недостатъчно, за да осигури безопасно пътуване. Тя трябва да е минимум два пъти повече. В съседна Сърбия, например, задължителната дълбочина на протектора  е 4 мм.

Друга задължителна част от прегледа на автомобила е състоянието на джантите. У нас пътищата са много лоши и не е изключено да са изкривени, а това също дава отклонения.  Специалистите в сервиза веднага могат да ви кажат дали са в изправност. Шофьорите трябва да знаят, че алуминиевите джанти не се изправят, обяснява още Здравко Нинов.

„В много сервизи монтьори ги изправят с хидравлични машини на око, но не може да се балансира като в заводски условия”, уверява Нинов.

Светлините

През зимния сезон много важно е осветителната система на автомобилите да бъде наред. Това означава изправни къси и дълги светлини, габарити, стопове, мигачи. Освен това фаровете трябва да бъдат добре регулирани, за да карате в комфорт, а и за да не заслепявате отсреща идващите возила.  Не забравяйте също да носите резервни крушки, ако се наложи смяна.

Чистачките

mms_img-679912532На първо място трябва да се провери дали чистачките не са за смяна. От топлината през летните месеци гумата се втвърдява и не чисти добре стъклото. Цената на един комплект не е толкова висока, затова не пестете. Веднага щом паднат температурите, казанчето за измиване на стъклата  пък трябва да се зареди с незамръзваща течност.

Друга задължителна част от подготовката на колата за зимните месеци е проверка на антифриза, акумулатора, филтри, свещи. Преди всеки сезон пък трябва да се прегледа на стенд предния и задния мост на колата, както и състоянието на амортисьорите, спирачките, кормилната уредба и т.н.

Препоръчително е прегледът и подготовката на автомобила за зимата да става в специализирани пунктове. В сервизите на СБА всеки може да намери съвет, да потърси и да получи компетентно мнение за състоянието на возилото си. Само през този уикенд десетки клиенти минаха през техническите пунктове на СБА в страната, за да прегледат автомобилите си преди началото на зимата и на проверките на КАТ.

Подготовката на колата за зимата излиза мининум 100-150 лева. Ако возилото има нужда от нови гуми, то водачът трябва да извади поне 320 лв. за най-евтин комплект от 4 броя. Колкото и да не иска да харчи, човек трябва да знае, че инвестира в собствената си сигурност. Освен това си спестява разправии с КАТ. Санкцията за износени и разкъсани гуми е 50 лв. Глобата за чистачки в лошо състояние, изгорели крушки на фаровете, зацапани стъкла, автотабели и фарове е 20 лв. За подобни технически неизправности катаджиите не могат да спрат автомобила от движение.

Но могат, например, ако чистачките не работят при снеговалеж или дъжд или са повредени огледалата за обратно виждане. А също, когато спирачките изпускат, има нередност по кормилната уредба, изтича гориво и др. При спиране от движение катаджията залепва стикер върху стъклото на возилото, а водачът е длъжен да закара не на собствен ход, а с пътна помощ автомобила до сервиз. След това трябва да отиде в КАТ и да подаде заявление за пускането на колата в движение. Информацията за спрените коли се вкарва в регистър и няма начин да минете метър. Ако въпреки всичко продължавате да карате с техническа неизправност, рискувате и до 150 лв. глоба.

КОМЕНТИРАЙ