Как умело и лесно да бъдат избегнати повредите на автомобила

  • 19.03.2023 10:50 /
  • 1210 /
  • 0
Как умело и лесно да бъдат избегнати повредите на автомобила

Повредите на автомобила често се случват в най-неблагоприятния момент и ви крадат време и нерви. Експертите съветват как умело и без големи усилия може да се минимизира рискът от повреда.

Статистически погледнато, 12-волтовата батерия е най-често засегната от повреди както при двигатели с вътрешно горене, така и при електрическите автомобили, пише auto-press.

Преди всичко екстремните температури в двете посоки създават проблеми и съкращават значително експлоатационния живот. Всички маршрути под десет километра са свързани с високо натоварване на автомобилната батерия, тъй като тя не може да бъде напълно заредена. Поради това шофьорите трябва да се въздържат от кратки пътувания, ако е възможно.

Особено при по-старите акумулатори е препоръчително, най-вече през зимата, да се използват големи консуматори на енергия, като дълги светлини или медийни системи, само когато двигателят е включен - това предпазва акумулатора на автомобила.

Шофьорите играят на сигурно, ако проверяват батерията си в оторизирания си сервиз на редовни интервали. Съветът при проблем е да имате помощни кабели или усилвател на старта в багажника и при проблем колата бързо отново става подвижна.

Необичайните шумове, загуба на мощност и промени в поведението при шофиране често са първите признаци на предстояща повреда. Затова е препоръчително автомобилът да се провери при най-малкия признак, за да се избегнат последващи щети и скъпи ремонти, съветват специалистите.

Износващите се части като запалителни свещи, клинови или зъбни ремъци, съединител или алтернатор са особено податливи на повреди. Шофьорите също трябва да проверяват нивата на маслото и охлаждащата течност на редовни интервали и да допълват работните течности, ако е необходимо.

Маслото е от голямо значение за живота на двигателя. Поради тази причина трябва да се спазват интервалите за смяна на маслото.

Около пет до десет процента от всички повреди на превозни средства при двигатели с вътрешно горене се дължат на празен резервоар, а при електрически автомобили - на изтощена батерия. Поради това шофьорите трябва често да проверяват напълването на резервоара или батерията и да се осведомяват за точки за зареждане и бензиностанции по съответния маршрут.

Неправилното зареждане на автомобила също се появява в статистиката за повредите. За да сте сигурни, че зареждате правилното гориво, препоръчваме да проверите капачката на резервоара или сервизната книжка. Там ще намерите информация за правилното гориво.

Тегленето на електрически превозни средства е проблематично и може да причини значителни щети на автомобила. Тъй като електрическите превозни средства не работят на празен ход, енергията все още се генерира в електрическия мотор, когато гумите се движат.

Ако бордовите системи не са включени, могат да възникнат високи индукционни напрежения, които да повредят управляващата електроника. Резултатът е повреда от пренапрежение.

Обикновено не е проблем да избутате малко повреденото електрическо превозно средство, но това трябва да бъде сведено до минимум. По-добре е да се обадите на сервиза за повреда, от където ще помогнат да заредите батерията.

Една от най-честите причини за повреди е ниското налягане в гумата. Затова е препоръчително да проверявате налягането в гумите на всеки две седмици.

По-новите модели превозни средства имат интегрирана система за следене на налягането в гумите, която предупреждава, ако стойностите са твърде ниски.

Ако дойде най-лошото, резервното или аварийното колело е първият избор. Като алтернатива, комплект за ремонт на гуми с уплътнител също може да ви помогне. Тук трябва редовно да проверявате срока на годност на комплекта, тъй като това средство има срок на годност.

КОМЕНТИРАЙ