Как да заредите акумулатор от външна батерия, без да повредите колата си

 • 11.03.2023 12:50 /
 • 9986 /
 • 2
Как да заредите акумулатор от външна батерия, без да повредите колата си

Преносимите енергийни станции под формата на външни батерии (пауър банк) стават все по-популярни сред шофьорите с всяка изминала година. Те могат да се използват за лесно, бързо и сравнително безопасно възстановяване на заряда на акумулатора на любимия ви автомобил.

Въпреки това, ако решите да прибегнете до пауър банк, би било добре да не забравяте да следвате правилната последователност от действия и предпазни мерки за безопасност.

Преди да направите каквото и да било с външната батерия, настоятелно ви препоръчваме да вземете техническото ръководство за устройството и да го проучите от начало до край. Там със сигурност ще намерите не само обща информация и универсални правила, но и различни специални правила, които може да са от значение само за вашия конкретен модел пауър банк.

По-долу ще се спрем на общите правила за работа на това устройство при зареждане на акумулатора на автомобила.

1. Какво трябва да се направи, преди да се стартира пауър банк?

Преди да стартирате преносим източник на енергия (пауър банк или просто ПБ), ПБ и запалването трябва да бъдат изключени. След това автомобилът трябва обезателно да се постави на ръчна спирачка.

Ако автомобилът е с автоматична скоростна кутия, то той трябва да се постави в положение "паркинг". Ако трансмисията е механична, включете неутрална предавка.

Лесни и ефикасни съвети за зимния сезон от опитни шофьори

Силно се препоръчва използването на ръкавици и предпазни очила при работа с ПБ. Отстранете защитните капачки от клемите на преносимата батерия, идентифицирайте плюса и минуса (ръководството ще ви помогне), внимателно почистете клемите със сух парцал, ако преди това са били замърсени с мръсотия или грес.

Накрая отново проверете дали запалването на автомобила и ПБ са изключени.

2. Как да прикрепя и да стартирам пауър банк?

Конекторът на червения кабел се свързва с "плюса" на акумулатора. Свържете черния конектор към небоядисана метална част на автомобила. В инструкциите за ПБ трябва да се дават конкретни съвети относно това коя част пасва най-добре във вашия случай.  

Сега включете преносимата батерия. Опитайте да стартирате двигателя на автомобила. Ако стартира веднага - кабелите на ПБ трябва да се изключат.

Ето кои са автомобилите с най-малко фабрични дефекти

Ако не запали веднага, не натискайте стартера поне 5 секунди. Най-добре е да се изчака 2-3 минути, за да може акумулаторът на автомобила да се зареди леко от ПБ. След това опитайте отново... Ако и след това автомобилът не запали, това означава само едно: акумулаторът е напълно изтощен.

3. Какво трябва обезателно да се направи след стартиране?

След стартиране на двигателя външната батерия трябва да се изключи, без да се спира двигателя. Всички кабели се изключват строго в обратен ред: първо черният и едва след това червеният.

Внимавайте да не се допират един до друг, докато всички устройства не бъдат напълно изключени. Ако автомобилът е запалил, карайте поне 20 минути, за да се зареди напълно акумулаторът.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • дгд
  13.01.2023 20:29
  това не е зареждане на акумулатора а стартиране на автомобила. няма как с джъмпстартера да заредите акумулатора.
 • Киро
  20.01.2023 8:51
  Точно, не лъжете хората.