Как да шофираме без поблеми в есенния сумрак?

  • 08.11.2022 8:45 /
  • 2511 /
  • 0
Как да шофираме без поблеми в есенния сумрак?

Трудните пътни условия и метеорологичните влияния са отговорни за всяко второ пътнотранспортно произшествие, включващо телесни повреди. Къси дни, мъгли, есенни листа по пътищата – особено есенният сезон може да бъде истинско предизвикателство за шофьорите, пише ауто-прес нет. .

Основните причини за инциденти при лоша видимост са недостатъчната безопасна дистанция и превишената скорост. Ето защо съветът на експертите е отпуснете газта!

Законът за движение по пътищата не дава никакви точни спецификации за това каква дистанция трябва да се спазва до превозното средство отпред, но правилото извън населените места е - „разстоянието е равно на половината от скороста ви“.

Ако видимостта е по-малка от 50 метра, доброто правило е да шофирате с максимална скорост от 50 км/ч.

Ако видимостта е по-малка от 50 метра, може би е препоръчително да карате до най-близката зона за почивка или паркинг и да изчакате, докато мъглата се разсее малко.

За определяне на нивото на вмидимост може да ви помогне това, че маркировката на лентата е на 18 метра една от друга по средата на магистралите и на 12 метра по селските пътища.

Колкото и идилично да изглеждат цветните листа през есента те на пътя са висок рисков фактор за шофьорите.

Особено когато листата са мокри, се препоръчва адаптиран и изпреварващ стил на шофиране, при който скоростта трябва да се намалява своевременно, особено в завои. В противен случай има опасност от подхлъзване въпреки зимните гуми.

Противно на това, което подсказва името, фаровете за мъгла могат да се включват не само в мъгла, но обикновено при лоша видимост, при силен дъжд или снеговалеж.

Според експертите на ARAG обаче няма задължение за включване. Задните светлини за мъгла, от друга страна, могат да се включват само при мъгла и само при видимост под 50 метра.

Максималната скорост с включени задни светлини за мъгла е 50 километра в час.

Друг проблем есенно време е замъгляването на прозорците. Най-простият и бърз метод за почистване на замъглени прозорци не е за нежни души - просто спуснете стъклото и оставете влажния въздух да излезе. Но има и по-удобен начин.

Запотените прозорци се избърсват най-добре с подходяща гъба за прозорци или микрофибърна кърпа. Тъй като мръсните прозорци се запотяват по-бързо, редовното почистване с препарат за стъкло също си струва.

Препоръчва се сол, котешка тоалетна, кухненска хартия или вестник в купето на автомобила – тези материали премахват влагата от въздуха. Солта или котешката тоалетна например могат да се поставят в платнени торби и да се поставят на таблото.

В същото време трябва да се елиминира всичко, което насърчава влагата в колата. Мокри якета, влажни кърпи или изпотени спортни дрехи могат да се транспортират в багажника. Мокрите гумени постелки също трябва да се сушат редовно.

КОМЕНТИРАЙ