Как да проверите състоянието на автомобилните свещи с мултиметър ВИДЕО

  • 14.01.2021 8:50 /
  • 3931 /
  • 0
Как да проверите състоянието на автомобилните свещи с мултиметър ВИДЕО

Нищо не е вечно, включително запалителните свещи на автомобила. С течение на времето те се влошават и излизат от строя. Най-лошото от всичко е, че всичко описано не става мигновено, а е постепенен процес, който продължава по-дълго време.

С всеки нов ден и включване на двигателя свещите постепенно губят своята ефективност. Поради тази причина опитните собственици на автомобили периодично проверяват състоянието им. Всъщност, това можете да направите сами, без чужда помощ, като използвате обикновен мултиметър.

И така, за да проверите автомобилните свещи, ще ви е необходим обикновен мултиметър, който някои водачи вероятно вече имат в домакинството. Във друг случай получаването на това устройство може да стане чрез колеги, познати, приятели или роднини, а в крайна сметка той може да бъде и закупен.

Преди започване на работа устройството трябва да се превключи в режим на проверка на съпротивление 20 килоома. Свещта се проверява чрез докосване на контактната гайка и открития ръб с мултиметърните щипки.

Свещта може да се счита за напълно изправна само ако стойността на съпротивлението се появи на циферблата в момента, в който щипките са приложени към краищата на гайката и отворения ръб. Освен това, ако на екрана се появи съпротивление по време на взаимодействието между електрода и конуса на свещта, то тогава частта вече е за смяна.

Изводът е, че централният електрод на автомобилната свещ трябва да дава съпротивление поради факта, че в него е поставен резистор.

Немски експерти: Това са най-ненадеждните коли, които разочароваха шофьорите през 2020

Не е достатъчно обаче само да се уверите, че всички свещи показват съпротивление. Проверката е необходимо да се извърши спрямо всички свещи на конкретния двигател. Стойностите, получени на мултиметъра, трябва да бъдат повече или по-малко еднакви. Само в този случай можем да говорим за това, че силовият агрегат работи стабилно.

Нормалното съпротивление на повечето свещи за двигатели с вътрешно горене е от порядъка на 5-15 килоома.  Всяко отклонение от няколко килоома е причина за смяна на свещите.

Кои са основните грешки при шофиране през зимата

Отделно трябва да се спомене, че в някои агрегати на автомобили се използват свещи с нулево съпротивление. Те се инсталират само на отделни двигатели. Това е важно при закупуване на нови свещи, за да не се повреди неволно двигателя на колата. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ