Кои са основните грешки при шофиране през зимата

  • 26.12.2020 9:50 /
  • 4169 /
  • 0
Кои са основните грешки при шофиране през зимата

Снеговалежите и ледът изненадват обикновено доста шофьори. Особено трудно е за най-неопитните водачи, които все още не са изградили добри зимни шофьорски умения. Нека да анализираме основните грешки, които шофьорите допускат през студения сезон от годината.

Неспазване на дистанцията

Рефлексите, които шофьорите са развили по време на шофиране на сух асфалт, могат да окажат лоша услуга след рязко застудяване и в резултат на това образуване на лед по пътищата.

Междувременно има ясно правило, за което автомобилните инструктори със сигурност говорят - през зимата е необходимо да се увеличи дистанцията до отпред стоящото превозното средство поне два пъти в сравнение с разстоянието през топлите сезони.

Мигновено променящата се ситуация на пътя също може да изиграе лоша шега. Изглежда сякаш под колелата има сух асфалт и изведнъж колата се оказва на лед, което автоматично увеличава спирачния път.

Освен това скоростта трябва да се намали и дистанцията трябва да се увеличи до безопасна стойност, когато предното стъкло се замъгли или замръзне.

Резки маневри

Резки завои на волана под голям ъгъл, агресивно каране с газ и спирачки, надвишаване на допустимата скорост през зимата стават двойно по-опасни. Ако има лед под колелата, ако е възможно, трябва да активирате зимния режим на шофиране.

Освен това методът на спиране с двигател (превключване на по-ниски предавки) трябва да се използва по-активно, за да се забави безопасно (особено при спускане). И накрая, изпреварването по заснежени или заледени пътища става особено опасно и трябва да се избягва, когато е възможно.

Рязкото натискане на газта или спирачката, както и активното маневриране през зимата, е много вероятно да причинят буксуване, което при липса на солидни умения за шофиране може да доведе до неприятни последствия.

Защо някои шофьори добавят калиев перманганат в резервоара за гориво

Липса на внимание към гумите

Лъвският дял от катастрофи в самото начало на зимата е провокиран от шофьори, които не са имали време да сменят гумите. Необходимо е да се сложат зимни гуми още преди настъпването на силни студове и първия сняг.

Общият съвет се състои в това, че колата трябва да се "преобува", когато средната дневна температура падне под +5 ° C . 

Силно се препоръчва да се извършва също така поне визуална проверка на четирите колела и е по-добре да се направи това с манометър. Разликата в налягането в гумите над 0,1 атм може да предизвика проблем.

Същият сценарий за неприятности е реален, ако някои от болтовете се загубят на едно от колелата (особено на предната ос), използвани са гуми и дискове с различен размер или ако гумите не са балансирани.

Некачествена измиваща течност

Често се случва, преди настъпването на студеното време водачът да не е имал време да смени лятната измиваща течност със зимна и тя да е замръзнала в различните места.

Тук има два изхода - да използвате загряване (в топъл гараж, паркинг в супермаркет, автомивка), или да използвате химикали за размразяване (най-често на базата на спирт).

Също така ще бъде грешка да купувате незамръзващи продукти на неясни марки на непроверени места. Толкова е лесно да се сблъскате с фалшиви продукти (незамръзващите течности на основата на метанол са опасна отрова. Дори и малка концентрация от него може да причини замаяност, гадене и слабост) и ще получите или остра миризма в кабината, или заледено предно стъкло поради това, че продуктът не съответства на параметрите за устойчивост на замръзване.

Как правилно да се затегне запалителната свещ на колата, за да се намали разхода

Непочистена кола

Понякога се вижда как след снеговалежи шофьорите започват да се движат, без да почистят колата нито от снега на покрива, нито от леда на прозорците. Очевидно подобно бързане се ръководи от принципа, че по време на движение всичко ще се изчисти и размрази все по-бързо и по-бързо.

Така е, но буци сняг могат да се търкулнат от покрива върху предното стъкло, блокирайки гледката в най-неподходящия момент. Междувременно стъклата, които не са напълно почистени, влошават сериозно видимостта и също се превръщат в рисков фактор.

Стари чистачки

Износените чистачки, оставящи ивици на предното стъкло, трябва да бъдат подменени преди зимния сезон обезателно. Това важи особено за жителите на големите градове чиито улици са обработени с реагенти, обилно прилепващи се към предното стъкло.

Най-добрият вариант е да изберете зимни модели чистачки, които поради плътното им прилепване към стъклената повърхност,  осигуряват оптимална видимост, почиствайки "предното стъкло" без никакви ивици.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ