Как да подготвим колата за зимата с 5 прости стъпки

  • 27.10.2020 6:46 /
  • 8064 /
  • 1
Как да подготвим колата за зимата с 5 прости стъпки

Зимата идва неочаквано само за онези шофьори, които не са прочели тази статия. Как да преживеем студовете и да не храним тенекиджията? 

Смяна на гумите 

Добрите зимни гуми са залог за безопасност на пътя. Колкото и съвременен да е вашия автомобил, без зимни гуми той няма какво да прави на сняг и лед. 

Затова запомнете: веднага щом средната температура падне до +5 градуса, веднага трябва да се иде при гумаджията. 

Да, възможно е да предстои затопляне, но все пак вероятността за студове и замръзвания на пътя става все по-голяма с всеки изминал ден. 

В родината ни има гуми на повечето световни и качествени производители. Според резултати на независими изпитания сред лидерите в сегмента са Continental IceContact 3, Gislaved NordFrost 200, Nokian Hakkapeliitta 9 сред тези с шипове, а сред тези без Continental VikingContact 7, Nokian Hakkapeliitta R3 и Hankook Winter icept iZ.

 

Купете необходимото

За да сте готови за идването на зимата трябва да посетите магазина за автомобилни стоки и да си купите следните неща: 

Зимна течност за чистачки. При това тя трябва да се налее в резервоара по-отрано, а не когато навън вече е минус пет градуса. 

Стъргалка за лед и четка за сняг. Най-добре е да си купите и течност за размразяване на стъкла, за да не си надраскате случайно стъклото. Препоръчва се първоначално да напръскате стъклото добре със спрея и едва след това да започнете да стържете. 

Средство за почистване на фаровете. Изследванията показват, че през нощта благодарение на чистите фарове пешеходците са видими на разстояние от 54-55 метра. А ако фаровете ви са мръсни, то разстоянието се скъсява до 42-44 метра. Все пак става дума за цели 10 метра спирачен път. 

Час в сервиза 

Преди настъпването на зимата много опитни майстори препоръчват да се направи техническо обслужване на колата: ако тя има проблеми, то е по-добре те да бъдат открити и отстранени по-рано. 

Също така, трябва да се провери работата на акумулатора и останалото ел-оборудване (ако акумулаторът ви "играе" още през лятото, то преди зимата е по-добре да го смените), вижте дали всичко е наред с окачването. 

И, естествено, трябва да се провери работата на спирачната система. Все пак от нея зависи вашата безопасност. 

Спомнете си, кога за последно сте си купували спирачна течност. Малцина са онези, които знаят, че тя трябва да се сменя на всеки 2-3 години или на всеки 30-45 хиляди километра. 

В противен случай течността губи своите показатели, а спирачните механизми започват да ръждясват. 

Спирачни течности на пазара има много, но ние препоръчваме да се използват продукти, проверени с времето. 

Нови чистачки

Опитът показва, че чистачките трябва да се сменят на всяка половин година - в противен случай те започват да чистят лошо и дори може да надраскат стъклото. 

Затова не се стискайте и си купете нови чистачки, и без това в магазина има огромен избори. Сред лидерите на тази продукция са Denso, Bosch, Alca, AWM.

 

Поведение на пътя

За да изпълните тази препоръка, не ви е нужно да харчите пари. Също така, това може да ви помогнете да спестите гориво. Още сега, преди да падне снега, започвайте да свиквате с по-спокойното зимно шофиране. 

Тоест, не бързайте за никъде, не скачайте на педала за гаста и спирайте по-отрано. И винаги помнете за дистанцията. Именно този плавен стил ще ви помогне много, когато пътищата са покрити със сняг и лед. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Иван
    27.10.2020 19:17
    Неграмотен журналист