Ето какво трябва да проверите в автомобила веднага след покупката

  • 21.01.2022 11:50 /
  • 8686 /
  • 1
Ето какво трябва да проверите в автомобила веднага след покупката

Покупката на автомобил носи много положителни емоции: често собственикът е толкова щастлив, че пренебрегва важни дреболии, които по-късно могат да развалят радостта от притежаването на нов автомобил.

Има няколко неща, които трябва да проверите още преди да регистрирате автомобила си в пътната полиция.

Първата стъпка е да се уверите, че историята на автомобила е чиста. Информацията в базите данни не се актуализира незабавно, така че известно време след покупката може да се окаже, че автомобилът е собственост на лизингова компания, издирва се от Министерството на вътрешните работи или подлежи на утилизация.

Измамниците, които са специализирани в продажбата на такива автомобили, знаят, че актуализирането на базите данни отнема време, затова бързат със сделката. Купувачът може да вземе идеален вариант от юридическа гледна точка, но на следващия ден да се окаже, че този автомобил не подлежи на покупко продажба.

Правила, които ще помогнат да спестите гориво в колата

За да проверите автомобила обикновено е достатъчен VIN или регистрационния номер на автомобила, това може да се направи на някой от специализираните уебсайтове. Те събират информация от различни бази данни.

Ако се окаже, че случаят не е "чист", трябва незабавно да се свържете с полицията и да съобщите за измамата: има шанс да получите парите си обратно по съдебен ред.

След като всички юридически подробности са изпълнени и автомобилът е регистриран в Държавната пътна инспекция, можете да пристъпите към техническите подробности. Преди продажбата собствениците на автомобили могат да скрият редица дефекти, които ще се проявят през първите седмици на употреба.

4 съвета, които ще удължат значително живота на съединителя на колата

Струва си да се извърши диагностика на електрониката на автомобила и да се осведоми човек за списъка с грешки и тяхното дешифриране. Важно е да се провери спирачната система: ако износването надхвърля 60%, частите трябва да се подменят.

Ако откриете луфтове, удари и шумове в кормилната уредба, по-добре е всичко да се ремонтира наведнъж. Проверете алтернатора: той трябва да показва нормални характеристики на тока, ако напрежението е ниско - можете да очаквате проблеми с него в близко бъдеще.

Проверката на амортисьорите ще покаже дали има течове на масло. Във всеки случай си струва да подмените всички работни течности и филтри. Дори да изглеждат добри, при шофиране може да се появят проблеми, ако продуктите са с лошо качество.

Ако автомобилът е на повече от 7 години, може да помислите за подмяна на  маслените уплътнения на скоростната кутия, а при автомобили с повишена проходимост - на зъбните колела на задния мост. След като проверите ходовата част, не забравяйте да извършите подравняване и балансиране на колелата.

Дори чисто нов автомобил, закупен от дилър, трябва да бъде проверен. Не е рядкост внесените автомобили да имат грешна информация в документите си за регистрация - стават грешки на митницата. Ако в документите например е вписана погрешна мощност, може да има проблем с данъчната служба.

Нов автомобил може да има активиран транспортиращ режим, а не режим на експлоатация. В този случай на арматурното табло е изписано Logistic mode on (Логистичен режим включен). Ако тръгнете на дълго пътуване, без да превключите автомобила в експлоатационен режим, акумулаторът може бързо да се изтощи. Режимът може да бъде изключен с помощта на диагностичен скенер в сервиза.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • viktor
    21.01.2022 20:18
    BOLLOCKS !!!!!!!!!!!!!