Да долея или да заменя маслото: Най-разпространената грешка, която убива двигателя

 • 25.03.2019 10:00 /
 • 55861 /
 • 4
Да долея или да заменя маслото: Най-разпространената грешка, която убива двигателя

Има много начини да убиете колата си предварително. Един от тях е начин да се добавя постоянно масло. Много шофьори заради твърде високите цени на моторното масло, вместо да го заменят напълно, постоянно го доливат. 

Произведените днес автомобили не могат да се справят с този подход към тяхната експлоатация. Поради това много автомобили се развалят, а ремонти са твърде скъпи днес. Нанася ли вреда? Обикновените шофьори, виждайки, че консумацията на масло е твърде висока, ще започнат да мислят за ремонт на автомобила, но има хора, които се отказват да сменят изобщо маслото и предпочитат да доливат. 

Спазвайте тези правила, ако доливате масло през зимата

Да, по-добре е маслото да го има достатъчно дори с доливания, но поради различни химически промени то сменя качествата си с висока скорост. Допълването на ново масло спасява, но не за дълго. В много кратък срок обемът на добавеното масло буквално се губи сред натрупаните в двигателя боклуци и не може да достине нормалното си ниво. 

Картерът на двигателя действа като филтърно устройство, на дъното му се натрупват тежки и плътни отлагания, а освен това те са леко свързани като въглеводородни състави. Всичко това не само не преминава през филтърната система, но и обратното  - дава още по-голямо замърсяване.

Експертите съветват: Никакъв компромис с качеството на моторното масло

Пълна смяна на маслото. Тя помага ли? Предимства при смяна на маслото. В процеса на бързо източване на маслото от картера, всичко, което е било на дъното, се отстранява много бързо, а освен това се изчиства и мръсотията около филтъра на смукателната система. 

Ако залеете ново масло през главата на цилиндъра, то ще премахне всички замърсявания от там със силна струя. Предимствата на новото масло е съдържащото се отлично миещо средство за двигателя. Цялата мръсотия, натрупана по-рано, ще бъде отстранена от новата във филтъра. 

При какви обороти двигателят се износва най-малко

Новото масло връща предишната еластичност на остарелите гумени елементи. Трябва да се помни, че новото масло винаги е по-добро от старото, макар и с добавен литър прясно масло./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Aaaaa
  25.03.2019 10:52
  А при електричките това го няма. Гаражните майстори ще умрат от глад, ако всичко мине на ток, т.н. мапери сещо.ще трябва да се учат на друг занаят. Точно това е най-големия проблем на електрическите автомобили- т.н "майстори" остават без работа, както и производителите на части за бракми.
 • Цецо Цачев
  25.03.2019 20:39
  По-голяма глупост не бях чел!
 • 112
  26.03.2019 16:03
  Ако двигателят гори толкова масло, че да доливаш е направо за боклука. Пълна лудост е да се хвърлят пари за ремонти.
 • ddddddd
  27.03.2019 13:01
  Цялата тази глупава статия може да се смени само с 1 изречение: Доливайте си масло, за да пазите количеството му в норма, но не пропускайте периодичната пробегова подмяна на цялото масло и масления филтър.