Спазвайте тези правила, ако доливате масло през зимата

  • 05.02.2019 10:30 /
  • 5647 /
  • 1
Спазвайте тези правила, ако доливате масло през зимата

Как моторното масло може да унищожи двигателя на колата ви през студения сезон? Много просто, ако не спазвате определени правила. А тези правила не са сложни и трябва да ги запомните и спазвате.

Първо, винаги доливате в двигателя масло, специално предназначено за тази цел и нищо друго. 

Как правилно да проверим и долеем антифриз през зимата

Второ, сменяйте маслото толкова често, колкото се изисква според инструкциите. Винаги доливайте масло до маркировката и никога повече от необходимото. 

Прочетете етикета преди да закупите масло. Маслото трябва да съответства на характеристиките на колата. Вискозитетът на маслото е една от най-важните характеристики. За студения сезон се нуждаете от течно масло, за топлия от по-гъсто. 

Трябва ли да мием колата през зимата? Съвети от опитен автобояджия

Буквата W (зима) означава, че маслото е зимно. Числото пред буквата показва температурата на сгъстяване му. Трябва да извадите от това число 35. По този начин, маркировката 10w означава, че максимално допустимата температура на употреба ще бъде -25 градуса по Целзий.

Лятното масло се обозначава като SAE, а числата показват високо температурния режим. Необходимо е да се извади от посочения номер 5. Например SAE 50 се използва до +45 градуса по Целзий.

Как най-бързо да затоплим купето на автомобила през зимата

Има масла за всички сезони, които могат да се използват дори и в студено време, и в жега. При тях трябва да се обърне внимание на групата за качество API SL / SM / SN или ACEA A3 / A5. 

Основното тук е да разберете, че всички тези умни обозначения трябва да съвпадат с инструкциите на производителя на автомобила. Затова е добре да купувате масло от оторизирани дилъри във фирмени магазини./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • divmetal
    05.02.2019 19:09
    Мале,мале,мале........ако някой не знае какво е прочел веднага да го забрави.