Кога точно да сменим летните гуми със зимни, за сме спокойни зад волана

 • 10.11.2023 10:50 /
 • 2901 /
 • 2
Кога точно да сменим летните гуми със зимни, за сме спокойни зад волана

Шантавото есенно време обърква всички, включително и съвестните шофьори.

Едно време опитните водачи казваха - зимните гуми се слагат на Димитровден, 26 октомври. Само че на този Димитровден в голяма част от България се радвахме на широко усмихнато слънце и температури над 20 градуса.

Подобни високи температури биха съсипали грайфера.

От друга страна ако изчакаме падането на първия сняг, за да сменим летните гуми със зимни, най-вероятно ще се окажем на огромна опашка пред гумаджийницата, където са и всички други, които мислят като нас.

Тогава кога е най-правилният момент да сменим гумите?

Производителите са категорични - ако температурите трайно паднат под 7 градуса, време е за зимни гуми, пише "Уебкафе".

Ако е по-топло, каучукът в гумите ще омекне прекалено и ще се износи твърде бързо. Ако пък се задържим с летните гуми във вече твърде студено и влажно време, идват опасностите от аквапланинг и от хлъзгане по мокрите и нерядко заледени пътища, които в България често са и коварно неравни.

Важи и обратното правило, разбира се - ако времето се затопли и термометърът се задържи над 7 градуса, време е за летни гуми.

Основни причини за балансиране на колелата на колата и кога е необходимо да се извърши

В сайта на един от най-големите производители на гуми - Continental - се посочва и че навременната смяна на гумите ще ни спести нерви и висене по опашки, които далеч не се образуват само в България.

А и колкото по-готов е автомобилът за зимата и за неблагоприятните метеорологични условия, толкова по-спокойни ще сме зад волана.

Какво обаче казва българският Закон за движение по пътищата относно смяната на гумите?

Всъщност в него терминът "зимни гуми" не съществува.

За сметка на това се посочва, че между 15 ноември и 1 март превозните средства по българските пътища трябва да са с дълбочина на протекторите, не по-малка от 4 милиметра.

Все пак с такъв дълбок грайфер се отличават предимно зимните гуми и по тази причина в разговорната реч често използваме именно тяхното наименование.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Emma
  10.11.2023 11:14
  Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами----- https://min.lc/diabexin
 • ттт
  10.11.2023 21:14
  Не, че няма "зимни гуми". Мисля, че периодът беше от първи ноември до първи май. Ако в Гърция през този период гумите ти нямат символът снежинка, ще те санкционират, ако ще грайферите ти да са от Земята до небето.