9 причини, че трябваше да смените маслото на двигателя до края на април

 • 30.04.2019 11:00 /
 • 3796 /
 • 4
9 причини, че трябваше да смените маслото на двигателя до края на април

Ако ви се струва, че все още е твърде рано да преминете пълен технически преглед, то тогава поне се погрижете за двигателя на вашия автомобил. 

В тази статия ще научите защо трябваше вече да сте сменили маслото на двигателя през април.

1. Постоянното стартиране на двигателя, както и неговото затопляне през студения сезон, е мощен товар върху "сърцето" на вашия автомобил, както и върху детайлите на съединителната щанга. Факт е, че металните частици започват да се утаяват в картера на двигателя, но е почти невъзможно да се избавите от тях. За да ги извадите оттук, трябва да източите маслото и да смените масления филтър.

Двигателят гълта масло: Причини и отстраняването им

2. Втората причина е постоянната работа на двигателя в условия на непълна загряване. Поради това, моторното масло се замърсява силно, а след това започва да влияе отрицателно върху състоянието на автомобила.

3. В града, собствениците на автомобили постоянно попадат в задръствания и двигателят работи на празен ход. После пък автомобилът трябва да се движи на ниски скорости. Отново, при такива обстоятелства двигателят страда, маслото е силно замърсено. При ниски обороти на двигателя бензинът започва да попада в системата за смазване, поради което маслото губи вискозитета си.

Как да проверим горивната система на колата с 1 гумена ръкавица

4. Също така, когато собственикът затопля автомобила преди да се качи зад волана, резултатът е, че антиокислителните и миещите добавки в маслото губят свойствата си. Маслото започва да се харчи по-бързо и губи основните си свойства.

5. Грешат също така и онези, които мислят, че ако не експлоатират автомобила през зимата, маслото е в идеално състояние. Разбира се, при такива условия в маслото няма да има частици от сажди, но то ще страда от естественото стареене. Маслото влиза в контакт с въздуха, след което се окислява и става основен източник на корозия. Маслото трябва да се сменя на всеки 15 хиляди километра и най-добре е това да стане до край на април, преди началото на сезона на активното шофиране. 

Да долея или да заменя маслото: Най-разпространената грешка, която убива двигателя

6. Ако сте закупили колата си на вторичния пазар, това е още една добра причина да се следи още по-внимателно състоянието на маслото. Доливайте масла, които осигуряват защита от износване и отлагания.

7. Модерните двигатели са много взискателни не само към качеството на горивото, но и на всички смазочни материали. Разбира се, собственикът на колата не може да бъде отговорен за качеството на горивото, което му сипват на бензиностанциите, но може да помогне на колата си, като сложи висококачествено масло. Експертите препоръчват процедурата по подмяната да се извърши през април, най-късно началото на май, защото лятото е време за пътуване. Ще бъде по-добре, ако сте готови за летния сезон.

При какви обороти двигателят се износва най-малко

8. Ако не разбирате кога е по-добре да смените маслото, тогава ще ви помогне показанието на километража. Ако сте изминали 15 хиляди километра от предишната смяна на маслото, тогава не чакайте лятото.

9. Ще ви помогне и щеката за измерване на маслото. С нея можете да проверите нивото на маслото и цвета му. Ниво на долната отметка означава, че трябва да долеете 0.5 или дори 1 литър. Не изчаквайте, докато светне аварийната лампа за налягане на маслото. При всички положения сега е сезонът за смяната на маслото на двигателя./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Silvio
  30.04.2019 13:45
  Италианците сменят маслото на колите си на 100 - 140 000км веднъж ..........после ги продават !
 • минаващ
  01.05.2019 10:52
  Че си купя москвич. Оно може да го караш и с грес и то ако има.
 • чико
  02.05.2019 2:12
  Ако сте на гас .Качествено масло , редовна проверка , доливане и смяна на 30 - 40 000км. Всичко друго е търговия и оборот на сервизите за незнаещите
 • Пешо сервиза
  02.05.2019 7:28
  всяка смяна прави банковата ми сметка засмяна.