5 полезни функции в автомобилите, за които собствениците им забравят

  • 10.08.2019 9:20 /
  • 3894 /
  • 0
5 полезни функции в автомобилите, за които собствениците им забравят

Съвременните автомобили имат огромен брой функции. За съществуването на някои от тях може да се разбере само от ръководството. Но много шофьори не се занимават с такива детайли. Днес ще ви разкажем за функциите на автомобилите, за които много шофьори дори не подозират.

 

1. Адаптивно вътрешно осветление

Адаптивното осветление на салона го има в повечето съвременни автомобили, но тази функция често остава неизползвана. Собствениците на автомобили знаят за нея, но не знаят за нейните способности. Междувпрочем, тази технология позволява да се променя осветлението в салона в зависимост например от времето навън.

 

2. Контрол на налягането в гумите

В Европа всеки автомобил задължително трябва да има система за контрол на налягането в гумите (TPMS). Някои шофьори забравят да проверяват налягането в гумите, въпреки че за това не е необходимо много време. Системата TPMS не е маловажна и затова не трябва да забравяме да използваме съвременните технологии.

Специалист посъветва нагледно във ВИДЕО как да седим правилно в колата

 

3. Не заспивай!

Сънят се промъква в шофьора незабелязано и това може да доведе до ужасен инцидент. Сега автопроизводителите оборудват автомобилите си със системи, разпознаващи сънливото състояние на водача. Системата дава сигнал, водачът идва на себе си и нищо страшно не се случва. Много полезна технология. Особено за шофьорите, които често не си доспиват.

 

4. ESC

Производителите отдавна оборудват автомобилите си със система за стабилност на движението (ESC, ESP). Този асистент стабилизира автомобила в случай на загуба на контрол над управлението и предотвратява произшествия. Системата е  полезна дори за опитен шофьор.

AutoBild: Кои са най-икономичните съвременни автомобили (СНИМКИ)

 

5. Система за изсушаване на спирачните дискове

През пролетта, когато ледът се стопи, на водачите много добра помощ ще им окаже системата за изсушаване на спирачните дискове (BDW). И при дъжд, разбира се, ще е полезно. Тази система осигурява спирачните дискове да са сухи и чисти, когато по пътищата се появят локви. В резултат на това няма проблеми със спирането. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ