Китайските производители на коли обявиха война на Tesla

  • 25.04.2024 9:54 /
  • 1306 /
  • 0
Китайските производители на коли обявиха война на Tesla

Акциите на американската Tesla паднаха с 3% в предпазарната търговия, докато китайската Li Auto загуби 8% и достигна до 11-месечно дъно, тъй като производителите на електрически автомобили намалиха цените в отговор на силната конкуренция. Това съобщава CNBC, цитирана от Факти бг.

Американският производител на електрически автомобили Tesla намали началната цена на своя Model 3 в Китай до 231 900 юана (32 000 долара) тази неделя, с 14 000 юана по-малко, според Reuters . Компанията намали цените и на други големи пазари, включително Германия.

Междувременно китайският производител на електрически автомобили Li Auto обяви намаления на цените за своите модели, включително L7, L8, L9 и наскоро пуснатия Mega SUV, според публикация в акаунта му в Weibo в понеделник. Отбелязва се, че намаленията на цените за отделни модели достигат до 30 000 юана - над 4 000 долара.

Акциите на листната в Хонконг Li Auto паднаха с 8.3% до 11-месечно дъно в търговската сесия в понеделник, докато акциите на другите китайски производители на електрически автомобили, които са на тази борда също паднаха с 1.7%, 1.9% и с 0.2%.

Спадът дойде на фона на засилващата се конкуренция в индустрията за електрически автомобили в Китай, където местните автомобилни производители се опитват да изпреварят американския гигант Tesla.Юджийн Ксиао, ръководител на китайската капиталова стратегия в Macquarie Group, каза:

"Основната цел на всички водещи китайски производители на електрически автомобили е да поемат водещата роля от Tesla, описвайки процеса като най-конкурентния период на вътрешния автомобилен пазар в съвременната история."

Ксиао добавя, че намаляването на цените е само един аспект от различни стратегии, които основните играчи на китайския пазар на електромобили използват, за да оцелеят в "предстоящата вълна на консолидация на индустрията".

Китайският производител на смартфони Xiaomi пусна своята електрическа кола SU7 по-рано този месец за около 4000 долара по-малко от Tesla Model 3. Компанията също така каза, че новата кола ще има по-дълъг пробег.

 

 

КОМЕНТИРАЙ