Вижте как е функционирал автомобилният автопилот през 1986 година ВИДЕО

  • 10.02.2022 10:50 /
  • 5320 /
  • 0
Вижте как е функционирал автомобилният автопилот през 1986 година ВИДЕО

Първите изчислителни машини заемали цели сгради, но с появата на полупроводниковите интегрални схеми (същите, които сега са дефицит в автомобилната индустрия) компютърните технологии започнаха да се развиват бързо.

Веднага след като компютрите станаха достатъчно компактни, за да се поберат в автомобил, започнаха експерименти с автоматизирани системи за управление.

Сега вече буквално всеки ден чуваме за системи за автоматизирано управление или автопилот. Някои съвременни електрически автомобили вече предлагат дори частично автоматично управление - 2 или 3 нива на автономност от общо 5.

Но през 1986 г. компютрите все още са били рядкост. Имайте предвид, че първият компютър IBM Mark 1 от 1943 г. е тежал 4,5 тона и е бил предназначен за военна употреба. Един от най-големите съвременни производители на микрочипове Intel е основан през 1968 г., а първият персонален компютър Apple I е пуснат на пазара едва през 1976 г.

През 1984 г. Университетът Карнеги Мелън (CMU) започва програма за създаване на първия автономен автомобил. Експерименталното самоуправляващо се превозно средство, базирано на ван на Chevrolet, е наречено NavLab, т.е. "навигационна лаборатория", и е пуснато за първите си пътни тестове през 1986 г.

Продават на търг Cadillac Fleetwood на легендарния Елвис Пресли СНИМКИ

Въпреки че системата е била груба по днешните стандарти, тя е била една от първите стъпки към автономното ни бъдеще и това, което имаме сега - системи като Tesla Full Self Driving beta или Ultra Cruise от General Motors.

NavLab 1 във видеото използва камери и LIDAR за наблюдение на пътя. В автомобила има стелажи с компютри, които обработвали цялата информация. Камерите и LIDAR все още са инструменти за днешните системи за автоматично управление, "сетивните органи" на автомобила.

Основната разлика е, че разработчиците вече не се нуждаят от цял фургон, пълен с компютри, за да обработват информацията, тъй като компютърният хардуер се е смалил до размера на кутия за пица.

Вижте как се запалва автомобил от 1909 г. с парен двигател ВИДЕО

Изследователите от CMU продължават да разработват NavLab 1 и можете да видите известен напредък във второто видео. Разработчиците добавят цифрови карти към своята система, за да създадат навигационно пространство за автомобила.

Разработчиците дори са имали достатъчно вяра в системата, за да се опитат да изпреварят хората. Скоростта на автомобила на пътя също е била по-висока, отколкото в първия случай.

Проектът NavLab продължава и след този автомобил. До 1995 г. е създаден NavLab 5, базиран на минивана Pontiac Trans Sport, като този прототип успява да измине около 10 000 км в автономен режим.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ