Съветският загадъчен автомобил-бункер на колела, който излизал изпод земята СНИМКИ

 • 05.07.2020 9:50 /
 • 26031 /
 • 4
Съветският загадъчен автомобил-бункер на колела, който излизал изпод земята СНИМКИ

Какво ли не измисляли конструкторите в епохата на Студената война. Например този всъдеход МАЗ-543 (8x8), разработен като командно-щабна машина. Всъщност това бил мобилен бункер, който можел да функционира в условията на ядрена война.

Само за 30 минути автомобилът можел да бъде закопан под земята, а екипажът можел да наблюдава какво се случва около него през перископите на покрива, съобщават световните издания.

За да се откопае, както и да се измъкне от окопа, на екипажа бил установен лимит от 30 минути. В тази трудна дейност помагали и специални хидравлични крикове.

Бункерът на колела имал полезна площ от 26 квадратни метра, което позволявало да бъдат настанени 10 души в него. Въпреки това, уникалният проект от периода на надпреварата във въоръжението от 70-те години бил сметнат за много скъп и впоследствие спрян.

 

1. Накратко за бункера на колела

Машината има четири водещи моста. Кабината на водача не е била голяма, но можела лесно да побере 2 души. Да седнеш в нея било възможно само от едната страна, отляво. Съоръжението тежало доста - до четиридесет тона. Бункерът бил дълъг единадесет метра. В същото време машината можела да достигне скорост до 60 километра в час.

Шокиращ инцидент с претоварен камион бе запечатан на ВИДЕО

2. Основните подробности за откопаването и излизането от земята

За съжаление бункерът не е можел да се зарови сам в земята. За да бъде скрит, изисквало се постоянното присъствие на друга специална машина наблизо. Закопавали го до покрива. Прозорците, разположени в зоната, където се намира центърът за командването, както и въздуховодът били оставяни открити. 

При откопаването помощ оказвали и специални хидравлични крикове. Бункерът можел да се движи самостоятелно. Всички необходими действия били извършвани своевременно за около половин час.

4 основни грешки, които правят шофьорите при изпреварване на камиони

3. Как функционира центърът

Машината не е била оборудвана с някакви особени технически новости от съветската епоха. Планирано било да го оборудват с това, което е необходимо за конкретната задача. Важни били акумулаторите. Бункерът не можел да осигури целия пункт с електроенергия денонощно, тъй като се изисквало много гориво. Сто километра машината изминавала с 88 литра гориво. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки! 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • firebg
  06.07.2020 9:18
  пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/
 • Браво
  06.07.2020 17:25
  Браво на световните агенций. Хванаха руснаците. Имали автомобил на ...колела.
 • Излиза...
  06.07.2020 17:29
  Излиза от земята, ....но първо трябва да влезе....Като "оная" работа! Майтап голям.Световен.
 • Баси
  07.07.2020 7:03
  Все си мислех, че такова животно нема...