Легендарните огромни самосвали МАЗ-525, които шофьорите управлявали, стоейки прави СНИМКИ

 • 03.07.2020 9:50 /
 • 14426 /
 • 2
Легендарните огромни самосвали МАЗ-525, които шофьорите управлявали, стоейки прави СНИМКИ

МАЗ-525 е изобретен в СССР през първите години след края на Втората световна война и е послужил в дейността, свързана с рязко увеличеното търсене на добив на полезни изкопаеми, с което тогавашната техника в страната не можела да се справи, информират световните издания.

При камионите от марките МАЗ и ЯАЗ товароподемността е била съответно само шест и десет тона. Разработен от Минския автомобилен завод, МАЗ-525 става истинска революция в света на автомобилната техника.

Малко за техническите особености.

Самосвалът надминал миналите модели МАЗ и ЯАЗ както по височина, която била 3,6 метра, така и по дължина, съответно с ширина 8,3 и 3,2 метра. А и по характеристики той надминал всичките си предшественици: имал товароподемност - 25 тона, а корпусът му също станал няколко пъти по-вместим - 14,3 кубически метра, когато дори при най-големия ЯАЗ той бил 8 кубически метра. Дизеловият  му двигател бил танков.

Показаха камион ЗИЛ-133ГЯ, пристигнал сякаш с машината на времето ВИДЕО

Вярно, за работа му трябвало много повече гориво: при най-добрия резултат на камиона мубили необходими 135 литра за изминаването на 100 километра. Така че зареждането на това чудовище не било лесна задача. Ето защо през петдесетте години на ХХ век се опитали да го преобразуват с електродвигател, като свържат към него тролейбусни колектори за ток, но не било възможно да се изтеглят проводници по целия път на самосвала през кариерата.

Максималната скорост, която можела да развие тази машина, е 30 километра в час. В продължение на много години на производство външният вид на самосвала също се променял: първоначално капакът бил с ширината на кабината, но в най-новите версии той се стеснява значително.

Интересна особеност.

Шофирането седейки с такава машина по неравните пътища на кариерата било невъзможно, така че шофьорите трябвало да работят, докато стоят, за да не наранят гръбнака си. Впоследствие от МАЗ започнали да произвеждат и камиони, които могат да се управляват и по обичайния начин. Към шестдесетте години започва масовото производство на иновативния БелАЗ-540, който заменя МАЗ-525 и служи като родоначалник на съвременните огромни кариерни самосвали.

Вижте уникалната битка без правила на тези шофьори на камиони ВИДЕО

Експлоатацията на тези машини продължава до началото на седемдесетте години на ХХ век. МАЗ-525 участва в много строителни проекти от петдесетте и шестдесетте години в целия Съветски съюз, а дори и в чужбина - камионът играе важна роля в изграждането на Асуанския язовир в Египет.

В момента единствената оцеляла до наши дни такава машина е монтирана като паметник и се намира на водноелектрическата станция в Красноярск./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Б. М.
  06.07.2020 7:56
  За пореден път се убеждавам, че съветската техника, е направена да мъчи хората, а не да им помага!!!
 • firebg
  06.07.2020 9:35
  пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/