Българин реставрира уникален 55-годишен Москвич - 424 СНИМКИ

  • 03.11.2019 9:20 /
  • 16529 /
  • 1
Българин реставрира уникален 55-годишен Москвич - 424 СНИМКИ

Москвич уникат, от който от който в бившия СССР са произведени само 5000 бройки и е било категорично забранено такива коли да се продават на частни лица, реставрираха във великотърновското село Дичин. 

Комбито е модел 424 и у нас няма друго такова в движение. Колата е излязла от завода в Москва през далечната 1964 г. Собственикът й Николай Маринов разказва, че опитвал да я купи безуспешно в продължение на шест години. Возилото е само на 59 000 километра и в отлично състояние, макар да е било спряно от движение през 1986 г. и оттогава е съхранявано в плевник на село.

„Видях я случайно на снимка, защото бях впечатлен от историята на колата, която е огромна рядкост. Изчел съм всичко за нея. В Съветския съюз е било невъзможно да се купи от частно лице, за да не може да се извършва с нея друга дейност, освен обществена. Направени са по-малко от 5000 такива автомобила и единият е при мен, напълно реставриран”, споделя Маринов, който е таксиметров шофьор в старата столица.

Возилото той видял съвсем случайно в интернет и му направило впечатление, че е със стария номер и регистрация от Велико Търново.

Москвич-412: Как съветските инженери преправиха двигателя на BMW

„Показах снимката на баща ми и той просто ми каза, че знае колата, която е на негова съученичка във Водолей. Представяте ли си какъв късмет и шанс. Години наред ходих до там да я купя, предлагах все по-големи суми, но бившите собственици първоначално ме изгониха. Случи се така, че дядото почина и преди два месеца наследниците му решиха да ми я продадат”, допълва Николай.

От август насам той прави пълна реставрация на автомобила и успява да го пусне в движение. В момента машината е една от атракциите в региона, а гордият собственик планира да я покаже на предстоящото издание на Специализирания събор на собствениците на москвич.

Джипът Москвич-410 - шедьовърът на съветския автопром през 50-те

След като колата е била пусната отново в ход, притежателят й не успял да откаже на свой приятел от Горна Оряховица да направи едно кръгче. Докато я карал, човекът бил спрян с предложение за 12 хил. лв. да продаде уникалното комби.

„Не я продавам, защото има емоционална стойност за мен, но бях поласкан от такава оферта“, допълва Николай Маринов.

 

Източник: borbabg.com

 

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Стефан
    02.03.2020 12:15
    Бахти боклука!