Жените или мъжете са по-добрите шофьори? Вижте какво отсъдиха специалистите и защо

 • 01.06.2019 7:00 /
 • 11120 /
 • 2
Жените или мъжете са по-добрите шофьори? Вижте какво отсъдиха специалистите и защо

Понеже дългогодишните дебати за това дали мъжете са по-добри водачи от жените никога не са били напълно решени, ново изследване на британците е насочено към това да изясни въпроса.

Сравнявайки данните на Министерството на правосъдието на Великобритания, проектът на Confused.com стига до извода, че чисто статистически жените всъщност са по-добрите шофьори, отколкото колегите им мъже.

Експерт обясни каква е причината за смъртта на принцеса Даяна

Както се оказва, цифрите показват, че жените са по-бавни, когато става въпрос за обучение и научаване. Но веднага щом усвоят знанията, те са по-надеждни зад волана, защото извършват по-малко престъпления, участват в по-малко катастрофи, нещастни случаи, инциденти и харчат по-малко от застраховката, отколкото мъжете.

Според цифрите, мъжете 4 пъти повече нарушават закона по време на шофиране. От 585 000 случая на водачи, регистрирани в съда в Англия и Уелс през 2017 г., 79% са на мъже.

Такава зрелищна катастрофа скоро не е имало! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Повечето мъже са виновни за превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние, нарушение на правилата за движение и управление без плащане на данък или застраховка. За сравнение броят на жените, отговорни за същите тези нарушения е почти половината от броя на мъжете шофьори.

Същото несъответствие се забелязва и когато става въпрос за застрахователни искове: през 2017 г. 65% от исковете са направени от мъже, като в 17% от случаите са виновни жалбоподателите. От 35-те% искове, заявени от жените, само 9% са били за инциденти, в които жалбоподателят е виновен.

Шок на пътя: Вижте как отмъстителен шофьор пробва да убие моторист (ВИДЕО)

"В качеството си на жена шофьор, знам, че жените могат добре да се справят с волана, а данните показват, че те и шофират по-безопасно по пътищата", - казва Аманда Стретън, редактор нарубрика за моторните спортове в Confused.com.

"Това се отразява във факта, че те плащат почти 100 лири за своите застрахователни премии. И това може да бъде свързано с това, че повече мъже извършват повече автомобилни нарушения, отколкото жените. Не само това, но те и често притежават по-луксозни автомобили, което означава, че претенциите им вероятно ще бъдат по-скъпи", добавя тя. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • КОЗИ РОГ
  01.06.2019 12:13
  Първо: жените на пътя са по- малко от мъжете.Второ: жените са по- страхливи от мъжете.Трето: не карат толкова мощни коли. И четвърто: нямат ЕГОТО на мъжкарят.Да не искате от жена която вози детето си в колата, да кара като джигит?
 • шопендар
  03.06.2019 12:18
  тези изследвания са правени в англия и са валидни за там.тук правилата не важат за нашите мутропростакеси .