WD срещу силикон - уточняваме коя смазка е по-добра за колата

  • 18.01.2024 9:37 /
  • 15602 /
  • 0
WD срещу силикон - уточняваме коя смазка е по-добра за колата

Експерт разказа как правилно да се използват силиконови смазочни материали. Необходимо нещо във всяко "домакинство на шофьора" ли е е силиконовата смазка?

Тя ще предпази уплътненията и пластмасовите водачи от замръзване, ще удължи експлоатационния живот на тампоните и прахоуловителите, ще предпази запалителната система от течове на ток, ще премахне скърцането...

Накратко, по отношение на гъвкавостта, силиконовата смазка не отстъпва по нищо на WD-40. Но между тях има разлика, обяснява експертът.

" Силиконовите смазочни материали се характеризират с устойчивост на висока температура, устойчивост на окисляване и добри антикорозионни свойства. Те трудно се измиват с вода и дори разтворители.

В същото време силиконите, за разлика от WD-то, нямат добра проникваща сила и следователно не са подходящи за обработка на ръждясали фуги.

Уплътненията на вратите започват да се "залепват" от време на време – особено след дъжд или измиване... Как да обработваме? Със силиконова смазка, разбира се.

WD в такива ситуации може само да навреди: то съдържа минерално масло, което причинява набъбване на гумени уплътнения.

Във висококачествените силиконови смазочни материали няма минерални масла, а полимери, които създават тънък филм от силиконови молекули по повърхността, устойчив на измиване и температурни промени. Накратко, всяко лекарство има своя собствена област на приложение.

Самите силиконови смазочни материали също са различни – разликите са основно в начина на опаковане, което се отразява на по-нататъшната употреба. 

 

КОМЕНТИРАЙ