Тези 5 неща карат разхода на гориво през лятото да скача до небето

  • 10.08.2023 8:45 /
  • 14727 /
  • 0
Тези 5 неща карат разхода на гориво през лятото да скача до небето

Летният сезон е времето, когато най-много хора се отправят на път за семейна ваканция. Голяма част от тях се отправят на път с личните си автомобили, а това предполага немалка подготовка, за да мине всичко гладко.

Предвид цените на горивата, разходът е тема, която е от значение за поне 95 процента от населението, така че не е излишно да си припомним какви простички стъпки можем да предприемем, за да икономисаме някой и друг лев, избягвайки ненужното увеличаване на консумацията.

Налягането в гумите
Ако през повечето време ще шофирате по асфалт, има смисъл леко да увеличите налягането в гумите - с 0,1-0,2 бара. Няма да спечелите много от това, но икономията на гориво се състои от множество малки на пръв поглед неща. Може да се очаква поне 1-2% икономия на гориво.

Избор на гориво
Грешният начин да спестите пари е да преминете към по-евтин нискооктанов бензин, дори когато такъв не се препоръчва от автомобилния производител. По същата причина не трябва да търсите невзрачна бензиностанция с най-ниски цени далеч от градовете и магистралите. Освен това, използването на по-скъп бензин (A-98 или A-100) при силна топлина може да предотврати детонация, която е вредна за двигателя. По-правилно е това да се нарича не допълнителни разходи за гориво, а отложени спестявания. По този начин удължавате живота на мотора и избягвате преждевременни скъпи ремонти.

Вечният спор – прозорци или климатик?
Вечният спор кое е по-изгодно от гледна точка на разхода на гориво - да отворите прозорците или да включите климатика. Истината е, че няма категоричен отговор. Много зависи от конкретните условия - видът и мощността на двигателя, аеродинамиката на автомобила и дори посоката на вятъра влияят на резултата. 

Само едно нещо е очевидно: както отворените прозорци, така и работещият климатик увеличават разхода на гориво с около 0,5–1,0 л/100 км. Ние препоръчваме да използвате климатик - и температурата е по-комфортна, и шумът от вятъра не уморява, и въздухът в купето е по-пречистен. Пък и нека бъдем честни – как точно очаквате да се чувствате добре на отворени прозорци, когато навън е 40 градуса?

Смяна на въздушния филтър
Прах, пух от тополи и други растения, насекоми - те се задържат от въздушния филтър, а по този начин достъпът на свеж въздух към двигателя се ограничава малко или много. За никого не е тайна, че филтърът трябва периодично да се подменя. При силно замърсен филтър захранването на цилиндрите се влошава и съответно се увеличава разходът на гориво. Ефектът от навременната подмяна може да бъде около 2%.

Човешкият фактор
Разходът на гориво зависи най-вече от стила на шофиране. Рязко ускоряване и спиране, шофиране с висока скорост, често неразумно изпреварване - всичко това има пагубен ефект върху ефективността. Броят литри бензин, изгорени от спокойни и импулсивни шофьори на един и същ път и зад волана на едни и същи автомобили, може да се различава два пъти или дори повече. 

Любопитен, но доказан факт е, че шофирането с висока скорост изморява по-бързо. Човек със спортно шофиране е принуден да спира по-често за почивка и зареждане. И следователно средните скорости на дълги разстояния за шофьори с различни темпераменти се различават леко (или дори се оказват сходни), пише automedia.

Друг интересен факт: консумацията на сравнително свободен от трафик път често е по-висока, отколкото на натоварен участък. В последния случай се движите в плътен поток сравнително равномерно и по-ниска (съответно по-икономична) скорост. А празният път често ви предизвиква да пришпорите конете, а това неизменно се отразява на разхода на гориво.

КОМЕНТИРАЙ