Световна премиера на Hyundai Ioniq 5 ВИДЕО

  • 24.02.2021 8:36 /
  • 3254 /
  • 0
Световна премиера на Hyundai Ioniq 5 ВИДЕО

Hyundai Motor представи премиерно своя нов средноразмерен кросоувър Ioniq 5, проектиран от нулата като електрическо превозно средство, пред света онлайн.

Колата има необичаен външен вид - правоъгълни пикселни LED фарове и стопове, които осигуряват максимално разпознаване на Ioniq 5 на пътя.

За допълнително удобство има и портове за зареждане от двете страни на автомобила. Предният капак на модела - за първи път в историята на марката - е опънат по цялата ширина на автомобила: по този начин минимизират фугите между панелите и се осигурява оптимална аеродинамика.

Дръжките на вратите са вдлъбнати в каросерията за подобрена аеродинамика. Като цяло всичко е подчинено на концепцията за „Параметрична динамика“ - стил, показан за първи път в новия Hyundai Tucson.

Той може да се види и в големите 20-инчови джанти, най-големите досега на електрически автомобил на Hyundai. Те са добре оптимизирани за E-GMP архитектурата.

Джипът със среден размер има дължина 4635 мм, междуосие 3000 мм, ширина 1890 мм и височина 1605 мм. За сравнение, дължината на Nissan X-Trail е 4640 мм.

Благодарение на специална платформа за електрически превозни средства, Ionic има напълно равен под. Това позволи на инженерите да разработят подвижна предна централна конзола, която може да се плъзне назад до 140 мм.

Това е полезно, например, при паркиране на тясно място за паркиране: водачът може лесно да излезе от колата през вратата на пътника.

За първи път в историята на Hyundai, Ioniq 5 се отличава с главен екран с добавена реалност, който ефективно превръща предното стъкло в дисплей.

Ioniq 5 е оборудван с електрически регулируеми предни седалки, които могат да се накланят „под оптималния ъгъл за изживяване на пътниците с нулева гравитация“.

Това ще ви позволи да си починете и да се отпуснете, докато зареждате автомобила. По-голямо място за краката на пътниците отзад е постигнато, като предните седалки са направени с 30 процента по-тънки от обикновено.

Купувачите могат да избират между две електрически батерии с капацитет 58 kWh и 72,6 kWh, както и два електрически двигателя: с един мотор на задната ос или с два мотора отпред и отзад. Всички опции за задвижване позволяват на автомобила да достигне максимална скорост от 185 км / ч.

Топ версията, съчетаваща задвижване на всички колела и 72,6 kWh батерия, има комбинирана мощност от 225 kW и 605 Nm въртящ момент. Автомобил с такъв силов агрегат може да ускори до 100 км / ч за 5,2 секунди, а максималният пробег с едно зареждане е 470 ~ 480 км.

Интересна особеност на електрическата кола е, че тя може да се използва за зареждане на електрическо оборудване. Той може да достави до 3,6 kW мощност през порт, монтиран под задните седалки, както и външен порт, като последният работи дори когато автомобилът е изключен.

Платформата E-GMP позволява на 400V и 800V инфраструктура да зарежда Ioniq 5. По подразбиране платформата е оценена на 800V, но позволява използването на 400V зарядни устройства, без да са необходими допълнителни устройства или адаптери.

Със зарядно устройство от 350 kW можете да заредите батерията на автомобила си от 10% до 80% само за 18 минути. И само едно петминутно зареждане на Ioniq 5 е достатъчно за 100 км пътуване според стандартите WLTP.

Моделът е оборудван с второто поколение на системата за асистенция при шофиране по магистрала.

Други електронни асистенти включват система за избягване на челен сблъсък, система за наблюдение на сляпо място, интелигентна система за ограничаване на скоростта, система за наблюдение на водача, система за автоматично превключване на дълги и къси светлини и други.

Купувачите ще могат да избират измежду девет варианта за боядисване на каросерията, включително пет ексклузивни Ioniq 5 нюанса, „вдъхновени от природата“, каза производителят.

Продажбите на Ionic 5 ще започнат през първата половина на 2021 година. Това е първият модел на новосформираната под-марка Ioniq. Ioniq 6 ще се присъедини към състава през 2022 г., като по-големият кросоувър Ioniq 7 се очаква да пристигне в началото на 2024 г.

КОМЕНТИРАЙ