Suzuki представи автомобил без волан и шофьорска седалка

  • 28.10.2019 9:00 /
  • 5385 /
  • 0
Suzuki  представи автомобил без волан и шофьорска седалка

В рамките на автомобилния салон в Токио автомобилният концерн Suzuki представи автомобила на бъдещето Suzuki Hanare.

Този концептуален автомобил, естествено, е още доста далеч от пускането си в масово производство, но позволява на посетителите да си представят нагледно какви ще са автомобилите, когато светът премине към автономното движение. 

"Сузуки-Ханаре"

Думата "ханаре" в превод от японски означава "къща" или "жилище". Автомобилът има размерите, примерно, съответстващи на стар "Фолксваген комби". 

Това е симетричен модул без волан, шофьорска седалка и другите обичайни елементи за управление. 

Много оригиналната врата е разположена само от едната страна и се отваря нагоре. 

В салона са монтирани огромен монитор и диван. Понеже от презентацията на концептуалния автомобил до масовото производство могат да минат години, засега данни за техническите характеристики на колата не се съобщават.  

Автомобили-дронове 

Писателите фантасти заговориха за тях още в миналия век. Големите автомобилни производители прогнозираха, че те ще се появят до 2020 година. 

Но не всичко бе толкова лесно. Ако колата дрон все пак може уверено да се движи по магистралите, то в условията на населените пунктове, където на него ще му се налага да следи движението на пешеходците, велосипедистите, пътните знаци и дори непредсказуемото поведение на някои шофьори, въпросната технология все още е далеч от съвършенството. 

На практика всичките големи автомобилни брандове промениха своите прогнози заради проблеми, с които те се сблъскаха при тестването на колите дронове. 

Сигналите от камерите и датчиците при дъжд, мъгла или сняг често са грешни и се разчитат погрешно от бордовия компютър. 

Колкото и хората да си мечтаят за това, че те ще бъдат откарани у дома от кола дрон след тежък работен ден или още по-тежък купон, това време ще настъпи, вероятно, едва след няколко десетилетия. 

Световните автомобилни производители обаче на всеки пореден автомобилен салон ще дразнят любителите с концептуални безпилотни коли, подгрявайки интереса към тази идея.  

КОМЕНТИРАЙ