Стана ясно къде отиде завода на VW, който трябваше да се строи в Източна Европа

  • 15.03.2023 8:47 /
  • 12141 /
  • 3
Стана ясно къде отиде завода на VW, който трябваше да се строи в Източна Европа

Американският закон за инфлацията, предназначен да стимулира американската автомобилна индустрия, се превърна в истински кошмар за компаниите, базирани в Европа и Азия, пише money.bg.

По-специално, документът предвижда сериозни стимули за производителите на батерии за електрически превозни средства. И една от жертвите на тази норма се оказа Volkswagen.

Тази седмица германският концерн спря плана си за изграждане на нов завод за батерии в Източна Европа в полза на съоръжение в Северна Америка. Това ще ви позволи на германците да разчитат на субсидии от правителството на САЩ.

Според оценките на Volkswagen, в съответствие със Закона за инфлацията, концернът може да получи 9.5-10.5 милиарда долара под формата на субсидии и заеми.

Изграждането на европейската фабрика се отлага, докато ЕС не предложи финансови стимули, еквивалентни на американските. Коментирайки решението, един от инженерите на Volkswagen написа в социалните мрежи, че Европа рискува да загуби милиардни инвестиции през следващите години, ако не предостави държавна помощ и евтина зелена енергия.

Той добавя, че германският гигант е постигнал "много по-бърз напредък" с плановете си за завод за батерии в Северна Америка, отколкото с кандидатурата си за Източна Европа.

Още по времето на бившият шеф на VW Херберт Дис - преди две години - стана ясно, че концернът планира да построи шест гигафабрики в Европа. Плановете включваха и изграждането на завод в Северна Америка. Сега, приемането на Закона за инфлацията ускори американския проект.

И Илон Мъск разчита и на държавни субсидии според новия закон. Миналия месец Tesla се отказа от изграждането на завод за батерии в Европа. Вместо това компанията ще се фокусира върху разширяване на производството на батерии в Северна Америка.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • гном
    15.03.2023 19:55
    то пък една кола мале мале доскоро ги съдиха за манипулиране на данни и т.н.карал съм и таъв курник вече съм на японка разликата е голяма
  • zorba
    16.03.2023 9:55
    W 4ALGARIQ ]TE PRAWQT KARUCI ZA INDIQ
  • Антикомунист
    16.03.2023 15:53
    Кой друг ако не северна Америка може да си позволи това щедро финансиране