С какво се отличават спирачките на електромобилите от тези на обикновените коли

  • 26.07.2021 9:30 /
  • 10206 /
  • 1
С какво се отличават спирачките на електромобилите от тези на обикновените коли

В последно време популярността на електромобилите расте постоянно: това не е учудващо, отчитайки тяхната екологичност. Вероятно, вие си задавате въпроса: с какво се отличават основните детайли на двата вида коли, например, спирачките? 

Особености

С годините броят на производителите на електромобили несъмнено ще расте. Безусловно, даденото транспортно средство също ще изисква качествено обслужване в сервизите и замяна на износените детайли. Спирачният механизъм на електромобилите, и този на традиционните транспортни средства, си приличат по конструкция, но в процеса на работа между тях все пак има съществени разлики. 

Да се обслужи двигателят на електромобила е доста по-лесно: няма да ви се налага да сменяте свещи, не е необходимо да се налива масло и да се проверява състоянието на горивната система. 

Но при електромобила, както и в колата с ДВГ, пак ще се налага от време на време да сменяте чистачките, както и филтъра на салона. 

Най-важното обаче е да се погрижите са компонентите на спирачната система. 

Важен фактор 

Спирачната система на електромобила често превръща по-голямо количество кинетична енергия в топлина (това може да доведе до повишено износване на детайлите при определен стил на шофиране). Защо? Средното тегло на електромобила е съществено по-голямо от това, на автомобил с ДВГ. 

Именно затова при електромобилите се използва функцията за електродинамично спиране с рекуперация на енергия и самите спирачки се използват доста по-рядко. 

И така, ако вие сте фен на спокойния стил на шофиране и често използвате рекуперативното спиране, спирачните дискове на автомобила може да се покрият с ръжда, а самите накладки да се втвърдят. 

Внимателно следете за състоянието на различните елементи на колата ви, дали накладки или спирачни дискове, и своевременно сменяйте спирачната течност. 

Функционалност 

Не трябва да се забравя и това, че съвременните електромобилите с цел предотвратяване на инциденти използват активни системи за безопасност. Наличието на подобни надеждни механизми повишава изискванията към спирачната система. 

Да вземем, например, спирачната течност. Нейното качество трябва да бъде на високо ниво, защото скоростта и точността на сработване на гореспоменатите системи директно се влияят от дори и най-малката промяна във вискозитета на течностат или образуването на балончета. 

Именно затова, например, някои компании, като Bosch, разработват уникални спирачни течности - ENV4 и ENV6. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • FireBG
    27.07.2021 13:00
    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/