Развенчаваме митове: Ръждясват ли колите, когато ги вали дъжда?

  • 06.11.2023 8:57 /
  • 3607 /
  • 1
Развенчаваме митове: Ръждясват ли колите, когато ги вали дъжда?

Започваме с някои лоши новини: Да, дъждът може да причини ръжда по колата. Ако колата ви е изложена непрекъснато на дъждовна вода в продължение на няколко месеца и не я миете, тогава има голяма вероятност да видите развитие на ръжда върху различни метални компоненти.

Ръждата не само прави колата ви да изглежда зле, но също така може да отслаби работата на някои системи. Така че трябва да вземете превантивни мерки и да запазите колата си без ръжда.

Мит е, че дъждовната вода може да отмие праха и мръсотията от колите и така колата да мине на безплатна автомивка. В действителност дъждовната вода няма достатъчно налягане, за да измие колата ви.

Освен това дъждовната вода е направена от водни капчици, които са били създадени, след като водата от изцяло естествени източници първо се изпари и след това се кондензира във водни капчици. Но трябва да разберете, че в хода на този процес (известен и на децата като „кръговрат на водата“) водните капки са събрали всички замърсители от въздуха, някои от които могат да причинят сериозни щети на боята на автомобила и неговите компоненти. Може дори да доведе до ръждясване на основни компоненти, което в крайна сметка ще създаде излишни разходи за нови части.

Защо колите ръждясват?

Колкото и да са полирани и лъскави, повечето автомобили се състоят от стомана. Това е сплав – смес от желязо и въглерод, която дава по-голяма здравина. Стоманата обаче има един недостатък. Може лесно да ръждясва при контакт с влага. Стоманата присъства в различни части на автомобила, като врати, рамки и шаси.

Когато желязото влезе в контакт с влага, възниква атомна реакция, която причинява окисление, което създава тънък слой железен оксид отгоре. Този железен оксид не е нищо друго освен ръжда. Най-честият начин, по който желязото може да влезе в контакт с водата е дъждът. Тъй като повечето компоненти на автомобила са направени от стомана, има вероятност те да ръждясват при излагане на дъждовна вода.

Спокойно – от време на време оставянето на колата ви навън в дъжда няма да причини ръжда. Ако обаче оставите колата неподвижна и тя е изложена на вода непрекъснато в продължение на три до четири месеца, тогава има голяма вероятност компонентите на колата да ръждясват.

Ето затова препоръчваме да не оставяте колата си неподвижна за дълъг период от време, за да позволите да се стигне до такова излагане на дъжд и атмосферно влияние. Можете да паркирате колата си на закрито паркомясто или в гараж, ако в следващите няколко месеца няма да я шофирате.

Но не е само дъждът…

Други неща, които могат да „ръждясат“ колата?

Никой собственик не иска автомобила му да ръждясва. Основната причина за това е, че повечето хора смятат, че ръждата може да повлияе само на естетическата стойност на возилото.

Но в действителност, след като ръждата започне да се образува по колата, тя се разпространява и отслабва изпускателната система и може да прояде металните части на двигателя. Може дори да причини изпускане на въздух от гумите и огромни щети на електронните системи като алтернатора и двигателя на автомобила.

Така че ръждата е най-лошият кошмар за всеки шофьор. За съжаление може да се случи на абсолютно всяко превозно средство. Освен дъжда има и други неща, които също могат да доведат до ръждясване.

Сол

Ако колата ви редовно е изложена на пътна сол, както се случва през зимата, има голяма вероятност да ръждяса. Солта обикновено се полага по пътя, за да се намали точката на замръзване на водата. Той разтапя леда и предотвратява по-нататъшното образуване на лед по пътя. За съжаление може да ръждясат компонентите на автомобила.

Солта действа като електролит и позволява на железните компоненти на автомобила да губят бързо електрони и по този начин да причиняват процес на ръждясване. Така че солта е опасна за колата. Може да се натрупа под автомобила и да причини бавно, но сигурно ръждясване.

Небрежност

Ако не измиете колата след шофиране в дъжд особено киселинен, то химикалите в него ще полепнат по външната боя и ще причинят ръжда. Освен това, по различни компоненти на превозното средство също ще образуват ръжда.

Затова измивайте колата на всеки няколко дни, за да избегнете ръждата. Нормалната чешмяна вода е достатъчно добра за тази цел и няма да ви отнеме толкова много време.

Паркирайте колата си на закрито, за да я предпазите от образуване на ръжда

Да, вече го споменахме, но това наистина е най-доброто, което може и трябва да направите, особено в периодите от годината с интензивни валежи. Паркирането на закрито е един от най-лесните начини за спасяване на превозни средства от дъжд. Когато оставите автомобила на закрито, има малък шанс да го изложите на вода.

Най-добре е да го съхранявате в гараж. Ако нямате такъв, потърсете покрито място и паркирайте колата си там, за да избегнете дъжда. Може също да си закупите покривало. Това ще предпази важни компоненти на автомобила от ръжда. Боята на автомобила също ще бъде защитена от дъжд. Но имайте предвид следното - паркирането в затворени влажни гаражи може да влоши ръждата по колата. Добре е возилото да е на проветриво място.

Нанесете восък върху екстериора на колата, за да я спасите от влагата

Най-добрият начин да предотвратите ръждата е като нанесете восък върху екстериора на автомобила. Восъкът ще действа като бариера между външната боя на автомобила и дъжда, като по този начин го предпазва от ръжда. На пазара се предлагат основно два вида авто восък – течен и от карнаубски восък. Цената е около 10 лв., а първия вид можете да намерите дори и по-евтино.

Карнаубският восък е направен от листа от палмово дърво и помага за добавяне на блясък на автомобила. Вторият е подходящ за използване след всяко измиване. Той помага за по-бързото изпаряване на капките вода и съответно бързото изсъхване. И двата вида предпазват автомобила от различни атмосферни влияния. Поне така твърдят производителите им.

Как да използвате авто восък?

Трябва да измиете добре колата и едва тогава да нанесете препарата. В противен случай мръсотията и прахът ще се заключат на повърхността и колата ви ще изглежда доста по-мръсна, отколкото бихте искали. Запознайте се инструкциите на производителя и нанесете восък върху автомобила и едва след това започнете да нанасяте восък върху колата.

Ако използвате продукта за първи път - нанесете върху малък участък и използвайте кръгови движения. Не прекалявайте с количеството защото може да се окаже трудно за премахване. След като изсъхне отстранете с мека кърпа. Препоръчително е да нанесете и върху зони, които са изложени на влага и има по-голяма вероятност да се образува ръжда по тях.

Още лесни съвети, но ефективни превантивни мерки

Купете покривало за кола

Ако нямате място за паркиране или не ви се дават пари за наемане на закрито паркомясто, тогава си купете покривало за кола. Потърсете такова изработено от качествени материали – издръжливо и дишащо. Такова покривало ще предотврати  навлизането на дъждовна вода в колата и по този начин ще я предпази от ръжда. Качественото покривало за кола дори ще позволи на влажния въздух да излезе, така че превозното средство ще има малко шансове да ръждясва.

- Имате ли добри калници?

Общото възприятие е, че калниците имат предимно естетическа функция и служат за предотвратяването на замърсяване на колата от кал по време на шофиране. Това е вярно, но има и още. Калниците отклоняват водата от пътя и предпазват колелата и спирачките от ненужен контакт с вода. Не забравяйте, че дъждовната вода може да повлияе значително на спирачките, особено на барабанните спирачки. Когато са засегнати от водата ефективността им намалява, особено ако са в постоянен контакт с нея. Ако забележите, че спирачките на автомобила са влажни, незабавно отстранете водата. Задръжте спирачката и бавно ускорете, така че спирачните накладки да изсъхнат напълно.

- Смазване на различни компоненти

Дъждовната вода може да ръждясва различни компоненти като панти и лостове. Така че трябва да ги защитите. Най-добрият начин да ги предпазите е чрез често смазване на компонентите.

- Избягвайте да шофирате, когато вали

Логично, ако навън вали - останете вкъщи на сухо. Но ако се налага да пътувате, след това измийте колата, защото никога не знаете с какво още са смесени дъждовните капки и би се отложило по боята.

Ако колата вече е ръждясала в определени участъци, шофирането в дъжд може да влоши допълнително състоянието ѝ. Ето още съвети при шофиране в дъждовно време. Затова е препоръчително да миете колата си с чешмяна вода, така че всички вредни химикали в дъжда да се отмият.

- Планирайте маршрута си мъдро

Понякога може да се наложи да шофирате в периоди от годината с по-интензивни валежи. Опитайте се да планирате маршрута разумно спрямо почасовата прогноза за времето и собствениците си наблюдения.

Например, ако обичайно вали в следобедните часове, тръгнете сутринта. По този начин рискът от поява на ръжда ще намалее. Заобикаляйте и райони, където има риск или вече са се случили наводнения. Наводнените райони също увеличават вероятността от инциденти поради по-лошата видимост.

Така че, като изберете правилния маршрут, можете да си осигурите по-спокойно и безопасно придвижване. Горещо ви препоръчваме да си припомните съветите от нашата статия за това как се напуска потъващ автомобил, а също и как се действа при свлачище.

Отново приключете пътуването си с измиване на колата с чешмяна вода.

Да обобщим – три неща могат да причинят ръжда по колата:

- Дъждовна вода: Когато железните компоненти на автомобила влязат в контакт с кислород и дъждовна вода, възниква окисляване. Онези части от колата, които са постоянно изложени на влага, ръждата може да се започне да се образува дори за три-четири дни.

 -  Сол: Пътната сол може да полепне по долната част на автомобила и да настъпи химическа реакция, водеща до ръжда.

 -  Липса на поддръжка: Ако не поддържате правилно колата си, тогава има шансове за ръжда по превозното средство.

Източник: СБА

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Valentines
    08.11.2023 19:21
    Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба:----- https://mub.me/medik