Осем много важни съвета за шофьорите през декември

  • 01.12.2020 21:10 /
  • 2469 /
  • 0
Осем много важни съвета за шофьорите през декември

Изкъпете акумулатора 

Батерията е изтощена, стартерът не се върти, но трябва да тръгнете. И за ваш лош късмет няма никой наблизо, който да ви даде ток. 

В такъв екстремен случай старомодният начин ще помогне. Изваждаме акумулатора от колата, носим го вкъщи и, като го увием в найлонов плик, го оставяме за няколко минути под горещ душ. Вероятността батерията след това да живне и да е възможно да стартирате двигателя от нея е много голяма. Но все пак е по-добре да наблюдавате състоянието на батерията и да имате на разположение по-голям бустер стартер. 

Мийте колата си по-рядко

След измиване няма да е възможно да изсушите колата перфектно - нито обстойното избърсване, нито продухването няма да помогнат. И не знаете каква изненада ви очаква: или стъклото не се сваля, огледалата не се сгъват, или капачката на резервоара за гориво не се отваря. Водата също попада в микропукнатини в боята. И когато замръзне, разкъсва боята, излагайки метала и насърчавайки корозията. По-добре е да миете колата през зимата не по-често от веднъж или два пъти месечно. И когато навън има слаба слана. Чудесно е да оставите колата на топло през нощта (например, да влезете в отопляем паркинг), така че да изсъхне.

Проветрявайте по-често

През зимата е най-добре да правите това винаги, когато оставяте колата си за една нощ на паркинга. За две или три минути спуснете всички прозорци или по-добре - отворете вратите. Топлият, влажен въздух, който се е натрупал в кабината след пътуване, бързо ще се изпари. И вероятността на следващата сутрин стъклото отвътре да бъде покрито с влага, рязко ще намалее, както и вратите да замръзнат. А при пандемия проветряването е двойно полезно - заедно с влагата, вие също ще изгоните вируси от колата.

Посетете хипермаркета

И не само с цел закупуване на нещо. Ако оставите кола на топъл подземен паркинг, след известно време замръзналите израстъци от праговете и арките на колелата ще паднат от нея, замръзналата течност в резервоара ще се размрази и замръзналите врати и прозорци ще започнат да се отварят отново. Докато колата се размразява, можете да прекарате приятно и полезно в търговския център ... Е, и проверете налягането в колелата: неудобно е да правите това на студено.

Излизайте сами

Когато паркирате колата си в заснежен район, не бързайте да изключвате двигателя. Карайте няколко метра напред и назад, за да утъпкате пътя около колата си. Това значително ще улесни напускането на паркинга на следващия ден.

Вземете одеяла

Едното е за двигателя. С него покрийте двигателя, за да остане той на топло за около шест часа при температура на въздуха около - 10 C ° . Използването на такова одеяло има още един положителен ефект: подобрява шумоизолацията. Другото одеяло е за вас. Ще ви помогне да не замръзнете, ако колата се развали далеч от цивилизацията и трябва да чакате дълго време за помощ.

Внимавайте за шофьори на камиони

Бензиностанциите имат право да продават лятно дизелово гориво ... дори през декември. Но как да се уверите, че зимното дизелово гориво се налива на вас? Не се колебайте да попитате бензинжиите до коя колконка да застанете - случва се така, че зимната нафта вече е доставена, но лятната все още не е продадена. Вижте къде си сипват шофьорите на камиони - това е сигурен знак.

И по-добре зареждайте с гориво на маркови бензиностанции - има по-малък риск да попаднете на лош бензин или дизел. И за всеки случай носете бутилка антигел.

Ако прогнозите са рязко застудяване, по-добре е да играете на сигурно и да излеете агента в резервоара предния ден. Може да се добавя само към невтвърдено гориво - в противен случай няма да работи.

Изсушете бензина

В резервоара за гориво може да се натрупа до литър вода - тя се кондензира по стените на резервоара и също влиза вътре заедно с бензина. При минусови температури той замръзва и може да обездвижи горивната помпа или да блокира горивната линия, като изключи подаването на гориво към двигателя. За профилактика в резервоара може да се излее препарат за изсушаване на бензина - той ще се свърже водата, заедно с бензина ще стигне до горивната камера, където ще се изпари безопасно.

 

КОМЕНТИРАЙ