Новата "Лада Нива" излиза на пазара, стана ясно какви ценни екстри ще има колата СНИМКИ

  • 14.12.2023 9:50 /
  • 32572 /
  • 8
Новата "Лада Нива" излиза на пазара, стана ясно какви ценни екстри ще има колата СНИМКИ

"Лада Нива" е издръжлива кола. Почти вечна дори. И най-скептичните към способностите на руските автомобили признават, че "Нивата" се справя отлично дори и на силно пресечен терен.

Но тя е и кола, която просто отказва да се пенсионира - произвежда се от 1977 г. и през 2024 г. на пазара ще има неин нов вариант.

Заводът на АвтоВАЗ явно леко се е отърсил от санкциите и ще върне малко, но ценни екстри във високопроходимия автомобил, пише "Уебкафе".

"Лада Нива" от 2024 г. отново ще има антиблокираща система на спирачките или, накратко, ABS.

Премахването на тази полезна функция дойде малко след началото на войната в Украйна и налаганото на западните санкции. Последните накараха заводите в Толиати и Кострома да започнат да правят "антикризисни" коли, от които са орязани неща като ABS, колани на задните седалки и въздушни възглавници.

Догодина антиблокиращата система се завръща в "Лада Нива", "Лада Веста" и още поне два от моделите на АвтоВАЗ.

Производителите обещават и още няколко иновации. Разбира се, тези "иновации" също се намират дори и в най-бюджетните западни и японски автомобили, но за "Лада" са почти революционни.

Така например от завода гордо посочват, че "Лада Нива" вече ще има подсветки на таблото.

Това ще е най-достъпният 7-местен кросоувър в Европа, ето какво е оборудването СНИМКИ

Автомобилът получава и скромен инфотейнмънт дисплей, но останалите контролери си остават под формата на добре познатите от десетилетия плъзгачи.

Досега "Лада Нива" идваше с двигател с печално ниския стандарт Евро 2, а от догодина той трябва да покрива Евро 5 нормите.

Това ще направи автомобилът малко по-екологичен, макар че стандартът Евро 5 е представен още през 2009 г., а немалко от най-новите коли покриват и Евро 6 изискванията. През 2025 г. пък трябва да е факт Евро 7.

За електрическа "Лада Нива" обаче в момента и дума не може да става по съвсем разбираеми причини.

Достатъчно е, че тя ще се произвежда в малко по-модерния завод на руската компания, който се намира в Кострома в Източна Русия.

Значително подобрен и с различен двигател: Представиха новия Suzuki Swift СНИМКИ

Именно в насечените местности около Кострома са тествани новите модели от серията и, по думите на инженери и дизайнери, те се справят чудесно при офроуд шофиране.

В същото време при всъдехода ще продължат да липсват неща като въздушни възглавници и автоматична скоростна кутия.

Скромното оборудване на "Лада Нива" не попречи на директора на АвтоВАЗ да се похвали, че заводите му гонят японските си конкуренти.

Максим Соколов подчертава, че нивото на роботизация в Кострома и Толиати, както и производителността на труда са изключително високи.

Тепърва ще се засилва и производството на новите "Лада Нива" с ABS и по-екологичен двигател.

Цените на "Лада Нива" 2024 се очаква да започнат от 930 хил. рубли или около 19 хил. лева.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • лада нива
    14.12.2023 11:05
    Нивата гние за 5 години и няма спасение
  • skat
    14.12.2023 16:16
    Да не стане като с китайския "Москвич", само те да си я карат тази кола от епохата на динозаврите.
  • Beks
    15.12.2023 21:18
    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex
  • Путиноидиоти
    20.12.2023 10:17
    Хлопат ви дъските в блиц. Тоя демодиран и грозен ке#еф само олигофренясали путинокретени и нещастници като волгин (той едва ли има книжка де) могат да харесат. Я да питам,оная мър#а Коце Копейкин дали би сменил Аудито с тая сенокосачка Нива? Жалки комунистически демагози!
  • милан милачков
    21.12.2023 8:11
    Боже мой...вие от Близ с мозъка си ли сте да рекламирате автомобил от началото на 20 век... Дори и най-евтината съвременна китайска еднодневка е десетки пъти по-хубава от този дарак на име НИВА...Смешни сте, в желанието да се подмажете на Кремълските войнолюбци.
  • дидо
    21.12.2023 10:06
    проходима и симпатична е но за дълъг път не става а и казват че е много чуплива това че нямала автоматик и хибрид или електическа е предимство даже за който разбира
  • Gruyo
    22.12.2023 9:00
    TAZI KO4INA LADA NIVA E SAMO ZA RUSIA...
  • Грета
    22.12.2023 9:16
    Дачия Дъстер кво общо има с лада нива, защо обиждате Нивата като я сравнявате с това изключително уродливо недоразумение на автомобилния дизайн .. ,