Нова финансова секира за българските шофьори, никой няма да може да се спаси

  • 13.03.2024 16:17 /
  • 1782 /
  • 0
Нова финансова секира за българските шофьори, никой няма да може да се спаси

Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, според който минималните застрахователни суми по задължителната застраховка ,,Гражданска отговорност“ се актуализират, одобри правителството на днешното си заседание. Със законопроекта националното законодателство се синхронизира с това на европейско ниво.

За неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт сумата се повишава от 10,42 млн. лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност от 6,45 млн. евро (около 12,63 млн. лв.). За вреди на имущество (вещи) от 2,1 млн. лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, сумата се увеличава до левовата равностойност от 1,3 млн. евро (2,55 млн. лв.).

Предвидено е удостоверенията за застрахователни претенции да се издават централизирано от Гаранционния фонд въз основа на данните за застрахователни претенции, съдържащи се в електронния му регистър.

По този начин се отразява цялата история на причинените щети при използване на превозното средство, независимо от застрахователя, при който водачът е бил застрахован. В тази връзка се предлага и промяна в действащата национална уредба на коригирането на застрахователната премия по „Гражданска отговорност” в зависимост от предявените претенции по системата „бонус-малус“.

Въвежда се задължение за застрахователите да публикуват собствените си политики относно използването на удостоверенията за застрахователни претенции във връзка с определянето на застрахователните премии по застраховката „Гражданска отговорност" и да приемат собствени правила за коригиране на премиите по системата „бонус-малус“.

Със законопроекта се въвеждат нови дефиниции за „превозно средство“ и „използване на превозно средство“. Предложението предвижда изключение от задължението за застраховане на ремаркета категория 01 (до 750 кг), самоходна техника с мощност на двигателя до 10 kW, велосипеди с двигател, индивидуални електрически превозни средства и самобалансиращи се превозни средства.

Въвежда се и хармонизиран на ниво ЕС режим за обезщетяване на увредените лица в случай на неплатежоспособност на застраховател по застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в държавата на тяхното пребиваване чрез гаранционен механизъм, в който участват оправомощените компенсационни органи в държавите членки.

В тази връзка се предлага промяна на механизма на финансиране на фондовете на Гаранционния фонд.

Предвижда се вноските в Обезпечителния фонд по „Гражданска отговорност“ да се определят като процент от начислената застрахователна премия, а не като фиксирана сума.

Предвидени са изменения и в Закона за Комисията за финансов надзор във връзка с въвеждането на регистрационен режим за организациите за провеждане на професионално обучение на служители на застрахователни брокери, както и заплащането на такси за вписването им и осъществяването на общ финансов надзор върху тях.

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ