Може ли да познаете кой е най-важният звук в автомобила?

  • 24.08.2020 8:06 /
  • 4269 /
  • 0
Може ли да познаете кой е най-важният звук в автомобила?

Звуците, които издава автомобилът, ние най-често възприемаме негативно: салонът скърца, двигателят бучи, окачването трака. 

При това има един звук, който е смятан от автомобилните производители за най-важният при продажбата. Красивото затваряне на вратата изисква много работа. Добре дошли в науката за автомобилната психоакуситика. 

Психоакустиката изучава психологическите, когнитивните и сензорните реакции, свързани със звуците. 

Това, естествено, представлява голям интерес за производителите, които искат да разберат по-добре, как трябва да звучи автомобилът, за да привлече повече клиенти. 

Психоакустиката също определя правилната сила на музиката в баровете, звуците, които издава вашият телефон при блокиране, набирането на текст, получаването на съобщения... 

Звукът на затварящата се врата е един от най-важните звуци, който се настройва от инженерите. 

Той трябва да е "правилен" - не е просто страничен ефект от сблъсъка на два метални компонента. 

Разработчиците полагат значителни усилия, за да може затварящата се врата да издава доста специфичен звук, приглушен звук, без дразнещи странични такива. 

Той трябва да прави впечатлението за здравина и качество, той се създава за душевното спокойствие на собственика. 

Спомнете си - вие отивате в шоурума на дилъра или паркинга с коли втора употреба, разглеждате автомобили и поглеждате вътре в тях. 

Кой ще е първият звук, който вие чувате? Ударът на затварящата се врата. Всички сме чували знаменитата фраза, че никога няма да имаме втори шанс да направим първо впечатление. 

"Първото нещо, с което се сблъсква потенциалният купувач, е звукът от затварящата се врата на шофьора. По-често той го чува, докато се намира в колата. Този звук дава подсъзнателно чувство за ценност", казва професорът по музика Джонатан Бергер от Центъра за компютърни изследвания в сферата на музиката и акустиката към Станфордския университет. 

Работата върху звука на затварящата се врата на автомобила е започнала преди около десет години. Работата върху безопасността на колите е довела до това, че във вратите се появиха допълнителни вложки и решетки за безопасност, което повлия и на звука, издаван от вратите при затваряне. 

Той стана "по-масивен". 

Производителите бързо разбраха, че настройката на правилния звук на затварящата се врата на автомобила е прекрасна възможност да накарат купувачите да почустват качеството на колата и нейната безопасност (и да се оправдае високата ѝ цена). 

Бергер разказа за интересен експеримент, който той е провел със своя клас по психоакустика. Хората са слушали осем различни звука на затварящи се врати и са оценили тяхното звучене с оглед на това, колко те са били приятни за чуване.  

"Хипотезата ни, че нискочестотният кракът удар без излишни звуци ще се възприеме като атрибут на автомобила от най-висок клас, се оказа вярна - ниският, мек удар изглежда по-привлекателен, отколкото високочестотният", разказва Бергер.

До същите изводи са достигнали и други изследователи. 

"Ако звукът на вратите на колата е метален, това означава, че целият автомобил е евтин и не е здрав. И напротив: наситеният звук на затварящата се врата на автомобила има оттенък на разкош", се казва в изследване на Университета Пердю от 2016 година с името "Характеристика на звуковете на автомобилите от следващо поколение".  

Затова автомобилните компании правят всичко възможно звукът на затварящите се врати на техните коли да вдигат колкото се може повече цената на автомобила. Затова вратите на Мерседес от 2020 година ще се затварят с по-приятен звук, отколкото вратите на Мерцедес от 2008 година. 

"Хубавият звук не е въпрос на тегло", казва мениджърът по качеството на звука и дизайна на Mercedes-Benz Тобиас Бейтц пред агенция Bloomberg през 2014 година. "Звукът на вратата осигурява оптимален акустичен дизайн на вратната конструкция, ключалката и уплътненията", добавя той.   

Всяка марка има свои звукови режисьори, които използват специални комбинации от меки материали, като килимчета или пяна, които се нанасят по металните повърхности на вратата за поглъщане на нежеланите шумове и създаването на уникален нискочестотен звук. 

След това инженерите пък работят с механизма за блокиране, за да може и той да щрака правилно. 

"Живеем във все по-шумен свят и постоянно се сблъскваме с тревожни звуци, както и с отблъскващи и съблазняващи такива. Разбирането на това, как слуховият апарат разплита кълбото от звуци, е важно за комфорта на живота", казва още Бергер. 

КОМЕНТИРАЙ