Китайците избраха автомобил на годината СНИМКИ

  • 25.12.2021 9:50 /
  • 10468 /
  • 0
Китайците избраха автомобил на годината СНИМКИ

В Китай съобщиха резултатите от националната си награда "Автомобил на годината" (Xuanyuan Award).

За втора поредна година журито, което включва не само местни автомобилни експерти, но и автомобилни журналисти от други държави, не е успяло да избере един автомобил и награждава два модела с максимален брой точки.

Тази година победителите са електрическият кросоувър HiPhi X и бюджетният седан GAC Empow.

В конкурса участваха общо 75 автомобила от китайския пазар, като 20 от тях достигнаха до финалния кръг. При избора на победителите беше обърнато специално внимание на няколко фактора: качество, динамични характеристики, комфорт, функционалност и използваемост на мултимедийната система, както и на работата на електронните асистенти. Дизайнът на моделите също не е пренебрегнат.

Двойката победители принадлежи към напълно различни класове и сегменти. Луксозният електрически кросоувър HiPhi X е един от най-скъпите автомобили в Китай и струва 570 000-800 000 юана (80-110 хил. евро).

Той се задвижва от два двигателя с мощност 598 к.с., което осигурява на автомобила ускорение от място до 100 км/ч за около 3,6 секунди. С едно зареждане на батерията от 96 киловатчаса електромобилът изминава 644 км.

HiPhi X спечели не само заради изключителните си характеристики, но и заради комфорта си (кросоувърът има шест врати, две от които се отварят нагоре), високотехнологичния интериор с много екрани и "удобна" електроника.

Експертите заключиха, че HiPhi X поставя нови стандарти в автомобилната индустрия и заслужава титлата "Автомобил на годината".

GAC Trumpchi Empow е сравнително достъпен седан. Той се продава в Китай с 1,5-литров бензинов двигател с турбокомпресор, който развива 177 к.с. и е комбиниран с робот с два съединителя.

Моделът стана "Автомобил на годината" в Китай поради факта, че за сравнително ниска цена (в евро Empow струва малко над 12 хил.) купувачът получава висококачествено вътрешно обзавеждане, прилична динамика и интелигентна информационно-развлекателна система - в салона на Empow е инсталиран един панел, който съчетава два 10,25-инчови екрана.

Експертите смятат, че седанът GAC е отличен избор за млади купувачи, които търсят своя първи автомобил.

Освен HiPhi X и GAC Empow, журито отбеляза още осем автомобила: Citroen C5 X, електрическият кросоувър GAC Aion V Plus, Geely Xingyue L (известен още като KX11), миниванът Hyundai Custo, Lynk & Co 09, електрическият кросоувър Tesla Model Y, както и Voyah Free и електрическият Xpeng P5.

 

КОМЕНТИРАЙ